Volledig scherm
Politie doet onderzoek bij de steekpartij aan de Kremersmaten © Lars Smook

Bewijs fatale steekpartij op broer in Enschede is 'lastig'

ALMELO/ENSCHEDE - Zelden noemt een officier van justitie het bewijs in een steekpartij met dodelijke afloop ‘lastig’. Aanklager Aidan van Veen erkent dat Davidson Q. (24), die wordt vervolgd voor het doodsteken van zijn broer Marnellyson (25), ook in een familiedrama zit.

Davidson Q., die wordt verdacht van het doodsteken van zijn oudere broer in hun appartement aan de Kremersmaten in Enschede, woensdagavond 16 augustus, blijft achter tralies. Rechtbankpresidente Sandra Huisman en haar collega’s beoordeelden de verdenking als dusdanig ernstig, dat de Enschedese Antiliaan blijft opgesloten in Huis van Bewaring De Karelskamp in Almelo.

Vrijlating

Opmerkelijk is dat Q.’s advocate Katinka Kuipers-ten Voorde pleitte voor het vrijlaten van de verdachte en dat officier van justitie Aidan van Veen zich daar niet tegen verzette. ,,Als er een verdenking van doodslag is waarin de voorlopige hechtenis kan worden geschorst, is het deze zaak.’’

De aanklager sprak over een vermeend geweldsdelict ‘in kleine kring’, met ‘een lastige bewijssituatie’. Hij wees op het familiedrama, met de van de Antillen overgekomen moeder en een broer van het slachtoffer op de rechtbanktribune.

Mes

Volgens de raadsvrouw blijkt nergens uit dat Davidson Q. zijn broer, bijgenaamd Malonchi, heeft neergestoken. De verdachte vertelde eerder dat het slachtoffer in een mes was gevallen, dat op of in een bank lag.

Twee getuigen, die bij de ruzie in de kamer waren, meldden niet expliciet dat de verdachte uithaalde met het mes. ,,We moeten er ernstig rekening mee houden dat een ander stak’’, aldus advocate Kuipers.

Toedracht

Officier Van Veen erkende dat de mogelijke toedracht, zoals de vermeende val in het mes, door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ‘minder makkelijk’ te onderzoeken is dan gedacht. Hij stelde voor een scenario-onderzoek te doen, waarbij alle betrokkenen hun inbreng hebben, inclusief de verdediging.

Bedoeling is dat de strafzaak 3 mei inhoudelijk behandeld wordt.

Volledig scherm
Onderzoek op de plaats delict © Lars Smook

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.