Volledig scherm
Mevrouw de Jong en medewerkster Marie Louise Hannenberg genieten van de groene wand op de gesloten afdeling van De Posten in Enschede. © Reinier van Willigen

Bewoners De Posten in Enschede voelen zich prettiger door plantenwand

ENSCHEDE - Een muur van planten moet zorgen dat bewoners van woonzorgcentrum De Posten nog lekkerder in hun vel komen te zitten. De Wageningen Universiteit gaat de komende tijd onderzoeken of het ook echt werkt. De bewoners vinden het nu al leuk. "Zo mooi, die plantjes."

De groene vlakken aan de muur zien er uit als een soort drie-dimensionele schilderijen. Grote vlakken met speciaal geselecteerde planten zuiveren de lucht, zorgen voor extra vocht, en geven de bewoners een goed gevoel. Tenminste, dat is de verwachting, want wetenschappelijk is dat nooit goed onderzocht. Tot nu. "We zijn hier aan het pionieren met planten, zo moet je het zien", zegt onderzoeker Tia Hermans van de Wageningen Universiteit. 

Sensoren

"In de panelen met hangende planten, zitten sensoren die de luchtkwaliteit meten, de temperatuur, vochtigheid en nog een paar dingen. Via een draadloze verbinding gaan de gegevens naar Wageningen", aldus Hermans.

De bewoners op de afdeling voor dementerenden, waren gisteren live getuige van de officiële onthulling van de panelen. "Ja, prachtig hoor, die worden vast heel groot", sprak mevrouw De Jong. Dat is volgens Hermans echter niet de bedoeling. De planten hebben relatief weinig onderhoud nodig. Dat was een van de criteria waarop is geselecteerd.

Lucht zuiveren

"We hebben uiteindelijk uit 85 planten een keuze gemaakt. Ze moeten tegen een stootje kunnen, maar vooral niet giftig zijn, of allergie veroorzaken. Ook moeten de planten de lucht kunnen zuiveren." Ze hangen niet overal in het gebouw maar slechts in twee woongroepen. In twee andere woongroepen hangen wel de sensoren, maar niet de planten. Zo kunnen de verschillen worden gemeten.

Niet alleen Hermans en de bewoners zijn blij met het project. De leiding van De Posten is dat evenzeer. Directeur Rick Hogenboom: "Voor bewoners die veel binnen zitten, betekent dit heel veel. We brengen de natuur naar binnen en vergroenen daarmee de omgeving. Het sluit helemaal aan op onze visie dat de bewoners midden in de samenleving thuis horen."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.