Volledig scherm
Trudy Kamst en Frits Franke luiden de noodklok over hun wijk, Twekkelerveld. De verloedering gaat de twee aan het hart. © Reinier van Willigen

Bewoners Twekkelerveld luiden noodklok: ‘Niet langer afvoerputje van Enschede’

ENSCHEDE – De leefbaarheid in Twekkelerveld staat ernstig onder druk, zo bleek onlangs bij een openbare bijeenkomst over de toekomst van de wijk. Bewoners van de Enschedese wijk luiden nu de noodklok. Ze zijn het zat om het afvoerputje van de stad te zijn.

Twekkelerveld wordt gekenmerkt door een enorme verscheidenheid. Met vijf buurten en ruim 10.000 bewoners is het een deel van Enschede dat uitdagingen kent. Trudy Kamst en Frits Franke, geboren en getogen in de wijk, gaat de achteruitgang van de wijk aan het hart. "Het gevoel van onveiligheid neemt toe", zegt Kamst. "Er zijn veel oude huurwoningen, waaraan niks gebeurt. Die zouden allang gerenoveerd moeten worden of afgebroken, maar er gebeurt echt niks", zegt Kamst.

Afvoerputje
In de wijk die hemelsbreed het dichtst bij de Universiteit Twente ligt, zijn veel studenten gehuisvest. "We hebben niks tegen studenten en als hier mensen worden gehuisvest met een lager inkomen is dat ook geen probleem, maar we moeten ervoor waken dat we het afvoerputje van Enschede worden."

Noodklok
De wijkraad luidde al eerder de noodklok. Drank- en drugsverslaafden, mensen in de bijstand, probleemgezinnen: iedereen is de afgelopen jaren neergestreken in Twekkelerveld. "Met alle problemen vandien", zegt Kamst. Ook mist de buurt een centrale plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. In het vroegere wijk centrum De Sloep zijn nu bedrijfjes gevestigd.

Oplossing
Ze luiden niet alleen de noodklok, maar denken ook na over oplossingen. Het is beter om samen aan iets te werken, en het duo wil ook meer jongeren betrekken bij de wijk. “Renovatie van woningen, nieuwbouw van betaalbare huurwoningen voor jongeren, een wijkcentrum dat gedragen wordt door vrijwilligers. Twekkelerveld is een dorp in de stad, maar het wordt wel tijd dat dit dorp serieus genomen wordt."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

  1. Enschedeër Riki Cupers (75) creëert thuis de meest bijzondere landschappen
    Play
    VIDEO

    Enschedeër Riki Cupers (75) creëert thuis de meest bijzondere landschappen

    ENSCHEDE - Vooraf weet ze nooit wat ze gaat maken, maar dat er uiteindelijk een prachtige creatie komt, staat vast. Natuurmens Riki Cupers startte bloemstukken in de vorm van landschappen te creëren met haar vader, nadat hij niet meer met haar de bossen en bergen in kon trekken. Het zorgt ervoor dat Riki straks een van de meest opvallende standhouders is op de kerstmarkt in 't Hoogeland. "Mijn oma zei altijd: 'Ie bint nooit te oald om wat te leern."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.