Bewoners uit Enschedese wijk 't Getfert hebben weinig te klagen
VideoENSCHEDE - Welke bewoners je ook spreekt in 't Getfert, iedereen zegt dat de mensen hier nog behulpzaam zijn voor elkaar. Maar er zijn ook ergernissen, over de veiligheid en kamerbewoning bijvoorbeeld.
"De Zuiderspeeltuin, waar je bomen vindt,/zo hoog, dat ze nog waaien zonder wind,/daar ging ik heen: ik vond het er niet fijn,/maar wou zo graag een echte jongen zijn"
Bekende trefpunten in 't Getfert zijn Snackbar Trio en de Zuiderspeeltuin aan de Kuipersdijk, de 'huiskamer' van de wijk. Jong en oud komt in de speeltuin, van alle rangen en standen, vaak al generaties lang. Ook Willem Wilmink kwam er in zijn jeugd die hij doorbracht aan de Javastraat. Met tegenzin overigens, blijkt uit enige regels uit zijn gedicht.
Willem Rosier (73) is al 34 jaar vrijwilliger/voorzitter van de oudste speeltuin van Enschede. "'t Getfert is een leuke, gezellige wijk waar de mensen nog behulpzaam zijn voor elkaar", is zijn ervaring, "al merk ik wel dat de onderlinge tolerantie afneemt."
De speeltuin draait op vrijwilligers. Mensen uit de wijk komen graag naar de bingo, de seniorengym of de soos. Bij het samen eten op donderdag schuift elke week een man of dertig aan. Het Repair Café is eveneens een succes, ook deze woensdagmiddag zit de tent gezellig vol.
Zorgen
Toch maakt Willem Rosier zich soms zorgen. Hij woont aan de Kuipersdijk en ziet vrijwel dagelijks meerdere bijna-ongelukken. "Bij het zebrapad bij appartementencomplex Quatre Mains gaat het wel tien keer op een dag bijna mis. Laat de politie daar eens handhaven. Maar daar is geen tijd voor door al het schrijfwerk dat ze moeten doen."
Meer blauw op straat dus. En over straten gesproken: "Waarom staan hier altijd overal zoveel verkeersborden? De mensen letten er niet meer op." Het is volgens hem een van de redenen dat op de Kuipersdijk en in de zijstraten de verkeersborden met maximumsnelheid stelselmatig worden genegeerd. Daar maken de wijkbewoners zich zelf overigens in de meeste gevallen schuldig aan, stelt hij.
Waarom staan hier altijd zoveel verkeersborden?
Sociale woningbouw
Sociale huurwoningen, een ander stokpaardje. "Waarom niet goedkoper bouwen in plaats van de huren almaar te verhogen en de mensen meer huursubsidie toeschuiven? De woningcorporaties hebben geld zat. Echte sociale woningbouw, die bestaat bijna niet meer. En waarom gebeurt het steeds dat in een oude wijk de mensen met de laagste inkomens bij elkaar worden geplaatst? Waarom niet iedereen door elkaar, jong en oud, invalide en gezond, hoog inkomen of uitkering?"
Toch is hij blij dat de oude arbeiderswoningen aan de Wooldriksweg, Atjehstraat, Getfertweg en Delistraat zijn afgebroken. Ze zagen er aan de buitenkant knus uit, maar er mankeerde zoveel aan dat renovatie duurder zou zijn dan nieuwbouw. "Het werd tijd dat ze er af gingen", vinden ook Jan (66) en Derry (63) Vermeeren die er pal tegenover wonen en nu al twee jaar op een kale vlakte uitkijken. "Op het laatst stopte de woningbouwvereniging er allemaal studenten en probleemgevallen in. Je voelde je niet altijd veilig meer, er gebeurde van alles."
Als de 90 nieuwe woningen er eenmaal staan zal de buurt in positieve zin veranderen, denken ze. Het echtpaar kent de wijk en haar bewoners goed. Ze runden ruim 20 jaar een groente- en fruitzaak aan de Kuipersdijk die toen nog een bloeiende middenstand had. Nu zitten ze al weer vijftien jaar in de bloemen en planten, waarmee vader en zonen Vermeeren op markten in Nederland en Duitsland staan.
Dichtbevolkt, maar fijne wijk
't Getfert is een fijne wijk, zeggen ze. "Vlak bij de stad en met best veel groen." De huizen zijn overwegend karakteristiek en op leeftijd, hier en daar is nieuwbouw gepleegd, zoals in het Hofkwartier en het Perikplein. Sinds in 2016 de regels op het gebied van kamerverhuur vrijwel werden vrijgelaten, is een behoorlijk aantal huizen opgekocht door particuliere investeerders. Ook in 't Getfert is nogal eens gedoe over kamerverhuurpanden, zoals in de Billitonstraat . De wijk is met 6702 inwoners per vierkante kilometer toch al dichtbevolkt, de helft van de bewoners behoort tot de groep met het laagste inkomen.
De familie Vermeeren heeft geen last van buurtbewoners nu de afbraakwoningen tegenover hen zijn verdwenen. Ze willen nooit meer weg uit de wijk, al zijn er kleine frustraties. De parkeerchaos rond de Selimiye-moskee in de Atjehstraat bijvoorbeeld. Deze vrijdag staat de straat inderdaad vol met auto's. Wellicht zijn er vandaag meer bezoekers omdat deze week een moskeeganger is overleden. Parkeerplaatsen pal voor de moskee zijn afgezet met rood-wit lint. "De politie zie je nooit. Dat is al jaren zo", zegt het echtpaar Vermeeren.
De politie zie je nooit. Dat is al jaren zo
Voor de rest hebben ze helemaal geen last van de moskee, zeggen ze. "Ze houden twee tot drie keer per jaar een braderie, daar gaan we altijd graag naar toe. De moskee is de enige die zoiets organiseert voor de buurt."
Ze benadrukken dat 'de politiek' zich sterk moet maken voor het in stand houden van sociale voorzieningen als de Zuiderspeeltuin. En de veiligheid, zo vlak bij de stad? "Je kijkt tegenwoordig wel vaker om je heen. We houden de boel voor elkaar in de gaten. Als er een verdacht type door de straat loopt, waarschuw je elkaar. Daar hebben we geen buurt-app voor nodig. Het gaat gewoon via de tamtam."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gesnapt: bij deze Twentse flitspalen werden in 2022 de meeste boetes uitgedeeld
Je weet dat ze er staan, en toch trappen we er massaal in... De ‘vaste flitspalen’ in Twente leverden afgelopen jaar weer tienduizenden boetes op. De grootste 'blinde vlek’ onder Twentse automobilisten ligt aan de Hengelosestraat in Enschede.Enschede -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
PREMIUM
Enschede en Hengelo samen in plannen rondom spoor: ‘We hebben alles en mogen daar trots op zijn’
Hengelo en Enschede maken samen plannen voor het gebied aan beide kanten van het spoor tussen beide steden. In hun ogen ‘de economische slagader van Twente’.Enschede -
indebuurt.nl
Hoera! Eerste lammetjes geboren bij kinderboerderij in Enschede
Het begin van de lente brengt wat veranderingen met zich mee: de eerste zonnestralen schijnen over de stad, het wordt iets warmer en de narcissen staan in bloei. Ook Kinderboerderij Noord in Enschede kent een goed begin van de lente, er lammetjes geboren!Enschede -
2
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
-
PREMIUM
Universiteit Twente en Windesheim bundelen krachten: ‘Geen opmaat naar universiteit in Zwolle’
Universiteit Twente en Hogeschool Windesheim gaan inniger samenwerken. De onderwijsinstellingen tekenen vandaag een convenant, waardoor vaker medewerkers en studenten van de universiteit van Enschede in Zwolle te vinden zijn. Het is volgens bestuurders geen opmaat naar een fusie of ‘eigen universiteit’ in Zwolle. ,,Dat is niet meer van deze tijd.”Enschede -
-
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUM
Haaksbergen wijst nieuwe locaties aan voor opvang van maximaal 84 Oekraïners
Het basketbalveld aan de Goorsestraat en het grasveld bij de Volmer zijn aangewezen als nieuwe locaties voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De gemeente zet hier in totaal veertien chalets neer, voor maximaal 84 personen.Haaksbergen
In samenwerking met indebuurt Enschede