Volledig scherm
© Frans Nikkels

'Bezwaar tegen Factory Outlet Center is juist uiting van samenwerking', aldus gemeente Enschede

ENSCHEDE - Gemeente Enschede en provincie Overijssel tekenen bezwaar aan tegen de uitbouw van Factory Outlet Center (FAC) in Ochtrup, twintig kilometer over de grens bij Enschede. De suggestie van een dubbele moraal wuift wethouder Patrick Welman weg. Het bezwaar tegen een nog groter outletcenter in Ochtrup staat volgens hem niet op gespannen voet met de samenwerking die Enschede zoekt met Duitsland.

"Ons verzet komt voort uit die samenwerking", zegt de Enschedese wethouder. "We steunen hiermee de Duitse gemeenten die ook niets in de plannen van Ochtrup zien en allemaal bezwaar hebben gemaakt. Ochtrup staat helemaal alleen met die uitbreiding van de outlet."

Het verzet van naburige Duitse gemeenten is massaal en fanatiek, heeft Welman gemerkt. "Bentheim, Nordhorn, Gronau, Rheine - ze moeten er niets van hebben. Het gaat tot Ibbenbüren, ze vrezen allemaal voor leegstand, en terecht", zegt Welman.

Bezwaar
Enschede, dat volgens Welman keurig door Ochtrup is geïnformeerd over de uitbreidingsplannen, moest zich op dit moment aansluiten bij de bezwaarmakers. "De Duitse wetgeving bepaalt dat nu bezwaar moest worden gemaakt, een zienswijze op een later moment was niet mogelijk."

Welman zegt het niet vreemd te vinden dat Enschede de laatste tijd nadrukkelijk probeert Duitse winkelketens voor de stad te interesseren en nu zelf bezwaar maakt tegen een onwelgevallige ontwikkeling net over de grens. "Het een heeft weinig met het ander te maken'', meent de wethouder, die hoopt dat ook andere Twentse gemeenten in verzet komen.

Besluit
Het is de Bezirksregierung in Münster die een besluit moet nemen. Dat kan nog wel een jaar duren. Welman zegt de indruk te hebben dat Duitse gemeenten de zaak tot aan de hoogste rechter willen uitvechten. Dan kan duidelijkheid nog veel langer uitblijven.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.