Volledig scherm
© Lars Smook

Bibliotheek Enschede staat voor onmogelijke bezuiniging

ENSCHEDE – De Bibliotheek Enschede is in zwaar weer. De bieb moet 700.000 euro extra bezuinigen. Het bedrag komt bovenop de 300.000 euro die al bezuinigd moet worden. Directeur Gerard Kocx zegt dat hij voor een onmogelijke opgave staat.

Kocx informeert woensdagochtend zijn personeel. De slag die hij in opdracht van cultuurwethouder Jeroen Hatenboer moet maken, heeft grote gevolgen. Ook voor het personeel van de bieb.

Ontslagen
‘De vijf filialen moeten dicht, de boekenbus gaat eruit en er zullen mensen uit moeten’, vat hij de gevolgen samen. ‘En dan halen we het bedrag nog niet.’ De bibliotheek heeft nogal wat oudere werknemers. Die vallen onder de Enschedese ambtenaren-CAO, de Enschedese Arbeids Regeling. Kocx moet de wachtgelden uit zijn eigen budget halen. Stel dat hij alle vaste werkkrachten, inclusief hemzelf ontslaat, dan levert de operatie een bezuiniging van 400.000 euro op.

Bezuinigingsoperatie
​Kocx kreeg vrijdag te horen wat hem voor 2018 te wachten staat. ‘Ik ben geschrokken en boos’, zegt hij. De bibliotheek zit al midden in een bezuinigingsoperatie. ‘Het gaat om 3 ton. Die afspraak hebben we in 2013 met college en gemeenteraad gemaakt. Wij hebben ons aan onze afspraak gehouden. Wat nu gebeurt is strijdig met de afspraken die we toen hebben gemaakt.’

De bieb laat de bezuiniging niet over haar kant gaan. Kocx: ‘We gaan zoveel mogelijk mensen mobiliseren. We zullen publieksacties houden, we zullen de politiek benaderen. We hebben het al behoorlijk voor de kiezen gehad. We willen de gemeente best helpen, maar dit kan niet.’

  1. Kloppenborg overleden: vuurwerkramp bleef de klusjesman achtervolgen

    Kloppen­borg overleden: vuurwerk­ramp bleef de klusjesman achtervol­gen

    ENSCHEDE - Na een kort ziekbed is eerder deze maand Enschedeër Hennie Kloppenborg op 75-jarige leeftijd overleden. Zijn naam is voor altijd verbonden aan de vuurwerkramp. Kloppenborg was tijdens de ramp de klusjesman van het ontplofte bedrijf S.E. Fireworks. Na de ramp heeft hij getracht zo anoniem mogelijk zijn leven op te pakken. Gedurende lange tijd verbleef hij op een camping bij Buurse. Hij heeft nooit meer willen spreken over die zwarte 13 mei 2000, toen 23 mensen de dood vonden.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.