Volledig scherm
© Annina Romita

Bibliotheekdirecteur Enschede zwaait af

ENSCHEDE - De subsidie, het ledental, het aantal uitleningen, onder de leiding van Gerard Kocx daalde er veel bij de bibliotheek Enschede. Op 1 januari zwaait hij af. Na 28 jaar geeft de directeur het stokje over.

Quote

Van een boekenuit­leen­fa­briek is de biblio­theek naar een ontwikkel­cen­trum gegroeid

Gerard Kocx, Bibliotheek Enschede

Kocx zag de wereld van de bibliotheken veranderen. „Van een boekenuitleenfabriek is de bibliotheek naar een ontwikkelcentrum gegroeid. Een plek waar mensen een leven lang kunnen leren. Een plek die elke stad nodig heeft om leefbaar te zijn. Een niet-commerciële instelling die betrouwbaar is in de informatie die er is te vinden, is van groot belang.”

Kocx stopt ermee. Met lichte tegenzin, al is het zijn eigen keuze. Want graag had hij meegemaakt dat de bibliotheek verhuist naar het Muziekkwartier, het gebouw aan het Wilminkplein waar veel culturele instellingen huizen. „Ik geloof enorm in samenwerking. Hoe meer culturele instellingen samenwerken, hoe beter. Er is altijd een meerwaarde. Als je elkaar tegenkomt, inspireer je elkaar.”

Dat zag hij de afgelopen jaren ook in de vestiging in de stad. „Vrouwencentrum Sive, de Muziekbank of café Stoet in ons pand draaien mede goed omdat ze hier zitten. Het thema van Nederland Leest is dit jaar Voeding. Daar sluit een commercieel initiatief als Stoet op aan. Mooi dat het zo werkt.”

Opvolging

Aan de opvolging van Gerard Kocx wordt momenteel gewerkt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.