Bijzondere video van overleden Enschedeër Bert de Haan opgedoken

VideoENSCHEDE – Een paar dagen na zijn dood is er een bijzondere video opgedoken van dichter en schrijver Bert de Haan (68) uit Enschede. Vijf jaar geleden las De Haan, die leed aan de ziekte van Parkinson, voor de camera het gedicht ‘Dorp van mijn jeugd’ voor, waarin hij mijmert over de dood.

De video werd opgenomen in de studio van Say Yeah Motion Media in Enschede. „Bert zat toen in een periode waarin hij zich slecht voelde”, zegt directeur Jan Eppink van Say Yeah. „Marcel Wendrich, destijds directeur van Enschede Promotie, en Bert kwamen bij me met het verzoek om die video op te nemen en dat hebben we toen gedaan.”

‘Prachtig document’

Toen het nieuws van het overlijden van Bert de Haan donderdag bekend werd, herinnerde een medewerker van Say Yeah Eppink aan het bestaan van de video. „We hebben er even naar moeten zoeken in onze bestanden, maar we hebben hem gevonden. Ik vind het zelf een prachtig document; dit is helemaal Bert zoals hij was.”

Ongelukkige jeugd

Het gedicht dat De Haan in de video voordraagt gaat over zijn geboortedorp Beerzerveld. De Haan kende er een ongelukkige jeugd. Zijn moeder stierf bijna in het kraambed en zijn vader heeft hem dat altijd aangerekend, schreef hij drie jaar geleden in het boek ‘Van de jongens van de Brug.’

Bert de Haan wordt volgend week woensdag in besloten kring gecremeerd.

Volledig scherm
Een still uit de video © Say Yeah Motion Media

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.