Boomkikker op landgoed in Enschede komt dankzij vrijwilligers in een gespreid bedje terecht

ENSCHEDE Natuurwerkgroep EnHOe stak zaterdag op landgoed Het Spik in weer en wind de handen uit de mouwen. Poelen werden opgeruimd, houtwallen aangelegd. En dat allemaal zodat de bedreigde kamsalamander en boomkikker in een 'gespreid bedje’ terecht komen.

Zo’n 25 vrijwilligers van EnHOe doen mee aan de actie op het landgoed in Enschede-Zuid. „De kamsalamander en boomkikker zijn beide bijzondere dieren die op de Natura2000 lijst staan. Helaas gaat het erg slecht met ze”, legt Eric Rolevink van de natuurwerkgroep uit. 

„Bij een houtwal is het belangrijk dat bramenstruiken erdoorheen gaan groeien. De boomkikker, die precies dezelfde kleur heeft als het bramenblad, zont graag op de bladeren van de struik. Hij leeft er ook in. We willen met deze actie hun leefgebied zo aantrekkelijk mogelijk maken.”

Je voelt het in je schouders

De vrijwilligers gaan fanatiek aan de slag. Het is fysiek zwaar werk, met afwisselend regen en zon. Er moet flink worden gesleept, wat je na afloop goed voelt in je schouders. In rap tempo wordt het landschap steeds kaler. Van de wilgen blijven stompen over. De afgezaagde takken gaan op een meterslange hoop en vormen zo de houtwal.

Zwaar werk, maar dat hebben vrijwilligers van natuurwerkgroep EnHOe graag over voor de boomkikker en de kamsalamander.
Volledig scherm
Zwaar werk, maar dat hebben vrijwilligers van natuurwerkgroep EnHOe graag over voor de boomkikker en de kamsalamander. © Annina Romita

Ondertussen worden de waterpoelen, waar eerder wilgjes en lisdodde zijn gemaaid, uitgeharkt door de scholieren die maatschappelijke stage doen bij EnHOe. „De meesten kiezen bewust voor EnHOe omdat ze lekker in de natuur willen werken”, heeft Rolevink gemerkt. „Regelmatig zien we scholieren die klaar zijn met hun stage, terug bij acties als deze.”

Misschien een tweede houtwal

Ferdy Rotman, student Bos-en Natuurbeheer en coördinator voor de actie van vandaag, was een aantal jaren geleden zelf een van de scholieren die zijn maatschappelijke stage deed bij EnHOe. Tijdens de pauze kijkt hij tevreden richting de poelen en de houtwal. „Er wordt flink gewerkt. Ik denk dat we zelfs tijd hebben om aan de tweede houtwal te beginnen.”

Quote

We willen met deze actie hun leefgebied zo aantrekke­lijk mogelijk maken.”

Eric Rolevink, natuurwerkgroep EnHOe

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.