De bouw van het ecoduct lag dit jaar al maanden stil op last van de rechter.
Volledig scherm
De bouw van het ecoduct lag dit jaar al maanden stil op last van de rechter. © Emiel Muijderman

Bouw ecoduct bij Enschede mag ondanks protest van buren doorgaan van rechter

ENSCHEDE - Medewerkers van bouwbedrijf BAM kunnen zich maandagochtend gewoon weer melden op de bouwplaats langs de A35 ter hoogte van Boekelo. 

De rechtbank in Zwolle heeft een nieuw verzoek om de bouw van het ecoduct stil te leggen afgewezen.

Bouwstop

Ruim vier maanden lag de bouw van ecoduct Oudste Grond dit jaar al stil. In maart legde de rechtbank initiatiefnemer Rijkswaterstaat en uitvoerder BAM op verzoek van Benny Valkenburg een bouwstop op, omdat de gemeente Enschede als vergunningverlener nog aanvullend geluidsonderzoek diende uit te voeren. 

Valkenburg, een directe ‘buurman’ van het ecoduct, vreest dat het bouwwerk als een toeter fungeert en dat zodoende de geluidsbelasting door het langsrazende snelwegverkeer op zijn perceel zal toenemen. De gemeente zegt op basis van nader onderzoek dat dit niet het geval zal zijn.

Heien

BAM en Rijkswaterstaat mochten vorige maand de werkzaamheden hervatten. Het opwerpen van de zandbulten aan beide zijden van de A35 is nagenoeg afgerond. Over twee weken kan er waarschijnlijk worden begonnen met heien. 

Valkenburgs raadsman Marcel Middelkamp trekt het geluidsonderzoek in twijfel en voerde bovendien aan dat beschermde dieren, de toename van stikstofuitstoot tijdens de bouwwerkzaamheden en de aanwezigheid van potentieel instabiele zoutcavernes niet voldoende zijn toegelicht.

De bestuursrechter tilt niet zwaar aan deze argumenten, omdat het bestemmingsplan voor het ecoduct al onherroepelijk is. Wat betreft de zoutcavernes is er geen ter zake doende deskundige aangedragen die zijn of haar zorgen uitspreekt over bodemdaling. De rechter legt dus geen bouwstop op. Het ecoduct is naar verwachting in maart 2020 afgerond.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.