Volledig scherm
De leerlingen Gideon, Stein en Huseyin (v.l.n.r.) van de middelbareschool Erasmus uit Almelo zijn de winnaars van de Technasium Award uitgereikt door de brandweer Twente. © Cees Elzenga / hetoog.nl

BrandApp van het Erasmus loodst brandweer door huis

ALMELO - Leerlingen van het Erasmus in Almelo hebben de Technasiumaward van Brandweer Twente gewonnen. Zij bedachten een app die  de brandweer onder meer inzicht geeft in hoe een woning in elkaar steekt.

Al vijf jaar daagt brandweer Twente leerlingen met een prijsvraag uit mee te denken over brandpreventie en brandbestrijding. Dit jaar was de opdracht van deze Technasiumaward ideeën uit te werken die een gedragsverandering teweeg zou brengen.

Smartwatch

De winnaars zijn Huseyin, Stein en Gideon van het Erasmus. Zij wonnen met het idee van een app voor een smartwatch die op tal van manieren de drager aanspoort tot brandveilig gedrag. Zo verstuurt de app push-berichten voor het slapen gaan (is de tv wel uit) en waarschuwt hij voor de jaarlijkse schoonmaak van de schoorsteen.

De jongens lieten zien hoe mensen zelf de app kunnen aanpassen en er plattegronden aan kunnen toevoegen, die gekoppeld aan rookmelders in een woning in beeld brengen waar het brandt. Tegelijk tonen ze dan de beste vluchtroute. De bedenkers stellen zich voor, dat ook de brandweer bij brand meteen toegang kan krijgen tot deze gegevens.

Vernieuwend

Sectorhoofd Brandbeveiliging Ronald Pellewever vertelde dat de brandweer nu amper informatie heeft over de indeling van een huis als er geblust moet worden. Een applicatie waarop bewoners zelf plattegronden aanmaken en die ze willen delen met de brandweer, bestaat niet, maar is volgens hem een zeer interessante gedachte.

Gedrag

Ook Nick Boersma specialist bij de brandweer op het gebied van gedragsverandering vond de app vooral door de push-berichten, de zelfwerkzaamheid en de mogelijkheid om meer punten te halen bij toevoegen van informatie, uitdagend. Hij vertelde dat er gelukkig steeds meer besef is dat het delen van kennis onvoldoende is. Er moeten slimme manieren bedacht worden om een gedragsverandering op gang te brengen, anders gebeurt er met de kennis niets.

Firegirls

Leerlingen van de Technasiumscholen het Bonhoeffer College (Enschede), het Erasmus (Almelo), het Reggesteyn (Nijverdal en Rijssen) en de Waerdenborch (Goor en Holten) deden aan de prijsvraag mee. De groep Firegirls van het Erasmus werden tweede en het team van het Bonhoeffer derde.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.