Een grote natuurbrand in Beuningen, enkele jaren geleden.
Volledig scherm
Een grote natuurbrand in Beuningen, enkele jaren geleden. © Robin Hilberink

Brandweer Twente waarschuwt voor snelle ontwikkeling natuurbranden vanwege droogte

ENSCHEDE - De Brandweer Twente waarschuwt vanwege aanhoudende droogte voor een snellere uitbreiding van natuurbranden in de provincie Overijssel. De komende geldt voor de brandweer ‘fase 2', wat er op neerkomt dat ze extra alert is op ontstane branden. Ook burgers wordt gevraagd zo snel mogelijk 112 te bellen bij een natuurbrand. 

“Een natuurbrand kan zich in deze droge periode zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen en uitbreiden, zeker bij harde wind”, vertelt Adriaan ter Huurne van Brandweer Twente. “Daarom vragen wij mensen om extra alert te zijn en een brand snel te melden.”

Binnenblijven

Het advies van de brandweer kan in deze coronatijd wellicht ietwat raar klinken, aangezien mensen zoveel mogelijk thuis moeten proberen te blijven. Dat beseft ook de brandweer, die vooral een beroep doet op de mensen die toch even de natuur in willen. “Ook wij mensen ook om zoveel mogelijk thuis te blijven. Mocht u toch even de natuur in willen, volg dan de maatregelen van het RIVM en Rijksoverheid op.”

De opschaling naar fase 2 betekent voor de brandweer dat ze met extra materieel uitrukken bij een natuurbrand in deze regio. Voor particulieren betekent het dat de ontheffing op het stookverbod in de meeste gevallen de komende dagen niet meer geldt. 

Droogte in de regio

De droogte speelt al een lange tijd een rol in de regio's Twente en de Achterhoek. Begin dit jaar werd bekend dat de langdurige periode van droogte na twee jaar eindelijk voorbij was.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.