Volledig scherm
PVV-lijsttrekker Jan Willem Elferink (links) en Erwin Versteeg bij een debat voor de gemeenteraadsverkiezingen in het Balengebouw in Enschede. © 1Twente Enschede

Breuk binnen fractie PVV Enschede

ENSCHEDE - Binnen vijf maanden na de gemeenteraadsverkiezingen is de eerste politieke afscheiding in Enschede een feit. Raadslid Erwin Versteeg stapt uit de PVV-fractie omdat hij niet op een lijn ligt met de rest van de fractie.

Volgens Versteeg heeft zijn afscheiding niets te maken met de standpunten van de PVV, waar hij naar eigen zeggen nog volledig achter staat. Het is volgens hem meer de toon die de muziek maakt.

Positieve instelling

„Zeg je ‘wie haat zaait, zal haat oogsten’ of toch ‘wie islam zaait, zal sharia oogsten’”, noemt Versteeg als voorbeeld. „Ik ben zeker niet bang om voor mijn mening uit te komen. Maar wel met respect. Ik ben in het uitdragen van mijn mening niet hard, maar wel duidelijk.”

Erwin Versteeg zegt een positieve instelling in de politieke arena belangrijk te vinden. Net als samenwerking met andere partijen. Vanuit die gedachte zou de PVV Enschede zich volgens hem de komende tijd ook manifesteren.

„Het heeft echter niet zo mogen zijn. Er blijken binnen de PVV toch andere kenmerken gewenst te zijn. Maar mijn persoonlijke kenmerken behoren nu eenmaal tot mijn karakter. Deze wil ik behouden.”

Eenmansfractie

Na lang wikken en wegen heeft Versteeg besloten uit de driemansfractie te stappen die naast hem bestond uit lijsttrekker Jan Willem Elferink en Alberto Blömer.

Vrijdagmiddag heeft Versteeg burgemeester Onno van Veldhuizen, voorzitter van de gemeenteraad, ingelicht. Versteeg vormt voorlopig een eenmansfractie (lijst Versteeg) en neemt Patrick de Jong (die steunfractielid was bij de PVV) mee als ondersteuner.

„Voor de mensen die vertrouwen in mij en Patrick hebben willen we ons blijven inzetten. Patrick en mijn uitgangspunten zijn (en zullen) daarbij gebaseerd zijn op de visie en doelstellingen van de PVV Enschede. Met pijn in het hart nemen we afscheid.”

Lijsttrekker Elferink verbaasd

PVV-lijsttrekker Jan Willem Elferink zegt dat het vertrek van Versteeg als een verrassing komt. „Ik ben nog steeds verbaasd”, zegt hij. Er is volgens hem altijd overeenstemming geweest binnen de fractie. „Er waren wel eens problemen, maar dat is in elke partij. Je hoeft ook niet elkaars beste vrienden te zijn. We zijn door de inwoners als driemansfractie gekozen en met die drie man had ik de komende vier jaar ook willen volbrengen. Ik betreur het, maar het is de keuze van Erwin geweest, niet de onze.” 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.