Volledig scherm
Lorette Bosch - Padberg fietst met raadsleden over de Gronausestraat. © Reinier van Willigen

Dorpsraad Glanerbrug: 'Geef fietsers op de Gronausestraat meer ruimte'

ENSCHEDE - Geef fietsers op de Gronausestraat meer ruimte zonder het karakter van 30 kilometerzone aan te tasten: dat is de boodschap aan de politiek. Dorpsraad Glanerbrug, winkeliersvereniging GO en actievoerster Lorette Bosch-Padberg hebben in een gezamenlijke brief aan wethouder Hans van Agteren van Verkeer de oproep gedaan fietsers meer ruimte te geven op de Gronausestraat.

Ze stellen in de brief een pakket van maatregelen voor, die verhoging van de snelheid voorkomt en diverse verkeersproblemen oplost. Vooral ten gunste van de veiligheid voor de fietser. Bij de grens mag de digitale snelheidsmeter direct worden verwijderd en vervangen door een 30km bord. Ook moet vanaf de grensovergang duidelijk worden aangegeven dat de plaats van de fietser op de rijbaan is en niet op het voetpad. Iedere zijstraat moet zichtbaar worden door middel van een hogere stoepkant en eventueel wat groen.

Op de Gronausestraat moeten kruisingsvlakken het naderen van een zijstraat accentueren. De middenberm kan worden gehandhaafd als veilige vluchtstrook bij het oversteken van de straat. De fietsstrook moet worden verbreed door de parkeerplaatsen een meter op te laten schuiven naar het trottoir. Ook krijgen fietsstroken in de voorgestelde maatregelen een aparte kleur. Nabij busdrempels moeten geleiders tussen de rij- en fietsstrook worden aangebracht om de fietsers te beschermen.

Maatregelen

Naast de maatregelen stellen de leden van de werkgroep uit de Dorpsraad, GO en Lorette Bosch in de brief aan Van Agteren ook nog voor extra oversteekplaatsen en drempels te realiseren. En de Gronausestraat tussen de Nieuw Frieslandstraat en Willem Barendszstraat ook als 30 kilometerzone in te richten. Nu mag er 50 worden gereden.

In de brief aan Van Agteren wordt voorgesteld te bekijken of het mogelijk is om het kruispuntvlak te verkleinen. Verkeerslichten worden door verkeerskundige Jeroen Lieverdink van de gemeente afgeraden omdat dit niet gunstig is voor het verkeer uit de zijstraten. Ook is een verkeerslicht geen garantie voor een betere verkeersveiligheid, meent Lieverdink. Het aanbrengen van een rotonde en het aanbrengen van een ribbelmarkering behoort wel tot de mogelijkheden.

Korte en langere termijn

Quote

Ik rijd regelmatig met samengekne­pen billen over de stroat

Lorette Bosch-Padberg

'Ik rijd regelmatig met samengeknepen billen over de stroat', liet Glanerbrugse Lorette Bosch-Padberg op haar Facebookpagina bezorgd weten. Ze nodigde de Dorpsraad Glanerbrug en gemeenteraad uit samen met haar een ritje te maken over de in haar ogen onveilige winkelstraat. Gemeenteraadsleden Niels van den Berg (BBE), Ton ten Vergert en Eric van der Aa (beiden CDA) kwamen na een middagje Glanerbrug tot de conclusie dat de Gronausestraat weer op de politieke agenda moest komen. Ze nodigden haar uit haar verhaal in de stadsdeelcommissie Oost te doen. Met haar presentatie overtuigde ze niet alleen de leden van de stadsdeelcommissie Oost, maar ook wethouder Jeroen Hatenboer. Hoewel verkeer niet in zijn pakket zit, kondigde hij op korte termijn maatregelen aan om de verkeersveiligheid te verbeteren. In een brief aan de inwoners van Glanerbrug daagde hij de grensbewoners uit ook zelf mee te denken over maatregelen op langere termijn.

Die handschoen werd opgepakt door Lorette Bosch, Bart Klatt van de Dorpsraad en Bert Zoetman van de winkeliersvereniging GO. Veel Glanerbruggers gaven gehoor aan de oproep via diverse (sociale) media hun klachten te uiten en met ideeën te komen. Wel vond de werkgroep dat de maatregelen een groot draagvlak onder de Glanerbruggers moesten hebben.

Met verkeersdeskundige Jeroen Lieverdink van de gemeente werd informeel overleg gepleegd om een goede afweging te kunnen maken of de plannen wel reëel zijn en wat de mogelijke consequenties kunnen zijn. In de brief die vorige week aan Van Agteren werd aangeboden, geeft de werkgroep aan dat de focus met name op effectief, preventief handelen ligt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.