Volledig scherm
De Hawker Hunter N-294 net na de landing op Twente Airport. © Niek van der Zande

Brits jachtvliegtuig landt op Twente Airport

ENSCHEDE – De Hawker Hunter N-294 is zondagmiddag geland op Twente Airport. Het eenzitsvliegtuig raakte iets na het middaguur het asfalt van de Twentse luchthaven.

Het toestel is eigendom van de Dutch Hawker Hunter Foundation (DHHF). Het vliegtuig was afkomstig van de Belgische vliegbasis Kleine-Brogel. Het toestel is zaterdag 16 september te zien tijdens de open dag van de Technology Base. Vanaf Twente Airport zal de Hawker Hunter daarna verder vliegen naar de luchthaven van Leeuwarden, de eigenlijke thuisbasis van het toestel.

De Hawker Hunter is een Britse straaljager die in de jaren 50 werd gefabriceerd. In totaal werden er 1972 toestellen gebouwd. Het vliegtuig werd jarenlang ingezet door de Britse Royal Airforce.

Crash

Nadat in augustus 2015 een Hawker Hunter crashte tijdens een vliegshow in Shoreham, werden de toestellen met een Britse registratie uit veiligheidsoverwegingen aan de grond gehouden. Dat gold ook voor het vliegtuig dat zondag op Twente Airport landde. Het vliegverbod werd in juli 2017 opgeheven door de Britse Civil Aviation Authority. De N-294 maakte in februari 2018 zijn eerste vlucht sinds het vliegverbod.

Volledig scherm
© Edwin Tinselboer

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.