Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Buffet voor de paarden van manege Het Roessingh in Enschede

ENSCHEDE – Buiten bij de ingang van manege het Roessingh aan de Slagmanweg begroeten de paarden Up en Don het publiek. Het is zondag en iedereen mag komen kijken, knuffelen of een ritje maken.

Vanuit hun stal steken de paarden hun hoofd naar buiten. ‘Kom me maar knuffelen’, lijken ze te zeggen. Binnen, in de stallen of in de bak, kun je de paarden en pony’s niet alleen knuffelen maar mag je de pony’s ook poetsen en zelf een ritje maken. De instructrices Judy Branger, Debra Geurkink en Bea Brilman hebben er alles aan gedaan om de paardenliefhebbers een leuke open dag te bezorgen. Ze hebben ook demonstraties carrousel rijden en obstakeltraining voorbereid. Of met een zitles aan de longeerlijn van Debra Geurkink te ervaren hoe het is balans te houden op een paard.

Vijf vragen aan instructrice Debra Geurkink  van manege Het Roessinh tijdens de open dag.

Bij manege Het Roessingh kunnen nu zowel ruiters zonder als met een beperking leren paardrijden. Dat is niet altijd zo geweest. Wat is er veranderd?

„Sinds de opening van de manege in 1974 op initiatief van de Federatie Paardrijden Gehandicapten hebben we goede contacten met het revalidatiecentrum. Fysiotherapeuten en kinderartsen van de FPG benadrukten dat paardrijden met name goed is voor kinderen met spasticiteit. Paardrijden werd op het Roessingh dan ook naast andere therapieën in het behandelplan opgenomen.”

Behalve kinderen kunnen nu ook volwassen therapie krijgen...

„Bij de kinderen hebben we nu ook autistische kinderen en jongeren met psychische problemen op les. De volwassenen die bij ons komen hebben of chronische pijnklachten of ook psychische problemen. Voor eenieder is het van belang dat ze zich veilig voelen en verantwoord les krijgen. Het is wel jammer dat we door de invloed van de zorgverzekeraars minder verwijzingen krijgen.”

Hebben de mensen zonder beperking samen les met de mensen met een beperking?

„De ruiters hebben samen les. Maar altijd kleinschalig in een gezellige sfeer en vooral niet commercieel. Bovendien proberen we de niet gehandicapte ruiters ook vaak als vrijwilligers in te zetten. Er is altijd behoefte aan vrijwilligers. Niet alleen voor het werken in de stal, maar ook voor het assisteren bij de lessen. Gelukkig kunnen we ook een beroep doen op mensen van de JP van den Bent stichting en Estinea.”

Jullie hebben zeven paarden en zeven pony’s op stal staan. Aan welke criteria moeten die voldoen?

„Onze paarden moeten betrouwbaar zijn. Bij de paarden bijvoorbeeld een Irish Cob en bij de pony’s een Fjordenpony. In ieder geval geen volbloed. Maar ook geen slome paarden. Ze moeten wel flink door kunnen stappen. We hebben bijvoorbeeld liever een braaf wedstrijdpaard op leeftijd dan een ‘groen’ paard. Een paard moet goed afgericht zijn.”

Tijdens de open dag worden de paarden bedankt met een buffet. Wat staat er op het menu?

„Muesli, appels, wortels, brood en brokken. Het lekkers wordt door twaalf vrijwilligers op dienbladen naar de picknicktafel gebracht.”

Volledig scherm
Danique Collie serveert ‘aan huis'. © Reinier van Willigen

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.