Volledig scherm
Het omstreden kunstwerk: op de foto met een IS-beul © News United/Dennis Bakker

Burgemeester Enschede: omstreden kunstwerk blijft op Gogbot

ENSCHEDE - Burgemeester Onno van Veldhuizen legt de spoedoproep van Democratisch Platform Enschede (DPE) naast zich neer: het kunstwerk met een afbeelding van een IS-strijder kan blijven. Het CDA stelt Kamervragen over het omstreden werk. 

De Enschede partij DPE had Van Veldhuizen verzocht het 'misselijkmakende kunstwerk' per direct van Gogbot Festival te laten verwijderen. In het kunstwerk kunnen bezoekers als slachtoffer van een ISIS beul worden gefotografeerd.

Van Veldhuizen geeft in een brief aan de gemeenteraad aan daar niet in mee te gaan. De burgemeester zegt meerdere redenen te hebben voor zijn besluit. Allereerst is Gogbot een festival waar vaker exposities zijn die het maatschappelijk debat aanwakkeren, schrijft woordvoerder Ton Kamp namens de burgemeester. Daarnaast roept "het betreffend kunstobject niet op tot discriminatie en is niet bedoeld om haat te zaaien, maar wil het toeschouwers confronteren met de impact en het effect van terroristische daden op de (westerse) samenleving."

Belangrijk is ook dat er volgens de gemeente geen strafrechtelijke overtreding wordt  begaan. "De kunstenares maakt gebruik van het grondwettelijke recht op vrijheid van meningsuiting en het is niet ongebruikelijk dat daarbij in de kunst grenzen worden opgezocht." De gemeente geeft wel aan dat het uiteindelijke oordeel over die grenzen bij de rechter ligt. 

(Artikel gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
Burgemeester Onno van Veldhuizen. © Emiel Muijderman

Niet in het zicht

Volgens de woordvoerder van de gemeente verstoort het object bovendien niet de openbare orde, omdat het niet zichtbaar is vanaf de straat. Kunstenares Anne Bothmer (22) heeft er voor gekozen het werk met de rug naar het publiek toe te zetten, juist vanwege die gevoeligheid. "Wie het niet wil zien, hoeft het dus niet te zien", aldus Kamp. "Vrijheid van meningsuiting is daarbij een groot goed, het is niet aan de gemeente om over de vorm te oordelen. Wij zien geen reden om het weg te halen."

Volledig scherm
Passerende bezoekers zien de achterkant van het kunstwerk © News United

Kamervragen

CDA-Kamerlid Lenny Geluk-Poortvliet heeft zaterdag aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen schriftelijk vragen gesteld over de stellage in Enschede. Zij vraagt minister Van Engelshoven onmiddellijk contact op te nemen met de burgemeester van Enschede en hem te vragen ervoor te zorgen dat mensen, die bijvoorbeeld zelf gevlucht zijn, niet ongewild geconfronteerd worden met het kunstwerk. Ook wil ze weten of het werk gesubsidieerd is en noemt ze het object 'ongepast'. 

De kunstenares gaf eerder aan geen kwade bedoelingen te hebben met het werk, maar juist een maatschappelijke discussie op gang te brengen. 

Poll

IS-doek op Gogbot Festival zorgt voor veel commotie

  • Misselijkmakend, dit hoort niet in Enschede (57%)
  • Geen probleem, dit valt onder vrijheid van meningsuiting (28%)
  • Dit is te pijnlijk voor de nabestaanden van het slachtoffer (15%)
2105 stemmen

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.