Volledig scherm
Dit trof de politie aan bij een huiszoeking in een drugspand aan de Rondostraat. © Politie Enschede

Burgemeester kan nu ook ‘potentiële’ drugspanden in Enschede sluiten

ENSCHEDE - Onno van Veldhuizen heeft als burgemeester van Enschede nu ook de bevoegdheid om panden te sluiten waarbij aannemelijk is dat er sprake is of gaat worden van drugshandel.

Van Veldhuizen maakt gebruik van een wetswijziging. Die staat burgemeesters sinds 1 januari toe om via het lokale beleid maatregelen op te leggen als er in een gebouw geen hennepkwekerij of drugs worden aangetroffen, maar wel aanverwante middelen.

Drugslab of cocaïnewasserij

Deze middelen worden voorbereidingshandelen genoemd en waren al bij wet verboden. Te denken valt aan de aanwezigheid van apparatuur (zoals een drugslab of cocaïnewasserij), chemicaliën (zoals zoutzuur of apaan) of versnijdingsmiddelen, waarvan duidelijk is dat deze bestemd zijn voor het telen of bereiden van drugs. 

De burgemeester mag nu in het zogeheten Damoclesbeleid van Enschede extra maatregelen treffen tegen de pandeigenaren. Als er gerede kans bestaat dat aangetroffen middelen zijn bedoeld voor softdrugs, wordt het pand 3 of 6 maanden gesloten. Gaat het om voorbereidingshandelingen voor harddrugs, dan volgt sluiting van 6 of 12 maanden.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.