Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Burgemeester van Enschede zingt op Toller Sonntag

ENSCHEDE - Als burgemeester Onno van Veldhuizen de kans krijgt om Duitse schlagers te zingen, grijpt hij die. Dus sluit hij de Toller Sonntag af met het lied 'Gute Nacht, Freunde'.

De burgemeester heeft nooit een geheim gemaakt van zijn Duitse sympathieën; hij is schlagerliefhebber bovendien. Reden genoeg voor organisator Audry Hoemakers van de Culturele Zondag om hem te vragen  zondag 29 september twee liedjes op het podium op de Oude Markt te zingen. Ook Marmor, Stein und Eisen bricht, van Drafi Deutscher, laat Van Veldhuizen horen. Het is de bedoeling dat het publiek flink meezingt. Daarmee wordt tegelijk het fenomeen Rudelsingen in Enschede geïntroduceerd, enorm populair in Duitsland.

Helene Fischer

Omdat het Tolle Woche is, staat de Culturele Zondag in het teken van Duitsland. Op de Oude Markt, het Ei van Ko en diverse binnenlocaties zijn optredens, workshops en exposities-voor-één-dag. Leerlingen van de muziekschool uit Münster laten van zich horen, Duitse kunstenaars exposeren, een groot gelegenheidsfanfare laat nummers horen van Helene Fischer, Udo Jürgens en James Last.

Popquiz

Wie veel weet van Duitse popmuziek kan aansluiten bij de Grote Duitse Pop & TV-Iconen Quiz. In de Jacobuskerk laten diverse koren zich inspireren door Duitsland en in het Vestzaktheater is een voorproefje van de voorstelling From Berlin with love, met muziek van Bertold Brecht, Hildegard Knef en Nina Hagen.

Ook het Terugspeeltheatercollectief Enschede is daar te zien. Deze startende groep acteurs en muzikanten vraagt het publiek om verhalen over Duitsland en speelt dit in een muziektheatervorm terug.

Nieuwe gedichten

Voorafgaand aan de Toller Sonntag, worden de  zes gedichten op de zuilen van het Wilminkplein ververst. De gedichten worden om 12 uur feestelijk onthuld. Ze worden voorgedragen en het ‘Lekker zingen koor’ begeleidt de voordracht . Natuurlijk is er een vers gedicht van Willem Wilmink, van stadsdichter Jos Eertink en juniorstadsdichter Sara Mikula. Na de ceremonie openen de stadsdichter en de junior stadsdichter de Toller Sonntag op de Oude Markt.

Culturele Zondag is  op zondag 29 augustus tussen 13.00 en 17.00 uur gratis te bezoeken. Het volledige programma is te vinden op culturelezondagenschede.nl.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.