Volledig scherm
Kunstgras met rubber straks niet meer toegestaan. © ANP

Burgerbelangen Enschede wil af van kunstgras met rubber

ENSCHEDE - Als het aan de fractie van Burgerbelangen Enschede ligt, bestempelt de gemeente per direct alle kunstgrasvelden met rubbergranulaat als verboden terrein. Aanleiding voor dat verzoek zijn de nieuwe onthullingen van het onderzoeksprogramma Zembla van woensdagavond.

Uitspraken en bevindingen van deskundigen die aan het woord waren in die uitzending, waren voor de fractie van BBE voldoende om per brief bij het college op directe sluiting van de betreffende velden aan te dringen.

"Voor ons staat vast dat de kunstgrasvelden, en specifiek het granulaat, een serieus gevaar vormen voor de volksgezondheid. Daarnaast blijkt uit de uitzending dat er zware bodemvervuiling plaats vindt onder en rond de velden", aldus Niels van den Berg in zijn brief aan het college. De fractie van Burgerbelangen Enschede heeft al vaker vragen gesteld over rubbergranulaat op kunstgrasvelden. In eerste instantie gerelateerd aan de volksgezondheid. "Deze keer stellen we vragen gerelateerd aan volksgezondheid en het milieu", zegt Van den Berg. "Wij vragen of het college bereid is om proeven uit laten voeren door een onafhankelijk bureau op en rond de velden die liggen binnen de gemeente Enschede. Zo ja, binnen welke termijn is men voornemens deze uit te voeren."

Overtreding

Ook wil BBE weten of de gemeente zich ervan bewust is dat het artikel 13 van de wet bodembescherming overtreedt. "En wat ons betreft is dit het einde van kunstgrasvelden met rubbergranulaat. Daarom willen we weten of het college bereid is maatregelen te treffen en de velden adequaat te vervangen en deze kosten te verwerken in de aanstaande programmabegroting als blijkt uit de onderzoeken dat de waarden conflicteren met de wettelijke toegestane hoeveelheden."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.