Volledig scherm
Fietstunnel vanaf de Broekheurnerrondweg naar Zuid Hollandlaan onder de N35. © Reinier van Willigen

Burgerwacht in Helmerhoek Enschede na overvallen bij fietstunnels

ENSCHEDE - Bezorgde bewoners uit de wijk Helmerhoek in Enschede hebben het initiatief genomen om zo snel mogelijk een Burgernet-fietstunnels Helmerhoek en Zuid Hollandlaan op te zetten. In samenwerking met de Politie is er een plan gemaakt voor dit burgernet.

De initiatiefnemers willen door buurtpreventie de ernstige bedreigingen, berovingen en mishandeling rondom de fietstunnels aan de Oude Dijk en de Zuid Hollandlaan tegengaan. ‘De bedreiging van de sociale veiligheid rondom deze fietstunnels moet een halt worden toegeroepen’, laten de initiatiefnemers weten.

Het plan van aanpak is om met groepen van vijf  personen op cruciale plaatsen rondom deze fietstunnels te gaan posten. Het motto van de bezorgde bewoners is: Samen staan we sterk. 

Cameratoezicht

Eerder pleitten diverse fracties in de Enschedese raad al voor cameratoezicht bij de tunnels. De coalitiepartijen VVD, BBE, PvdA en CU reageren met hun voorstel op recente gebeurtenissen in en rond de fietstunneltjes naar de Helmerhoek en Wesselerbrink. Daar zou een groep overvallers volgens de politie verschillende keren hebben toegeslagen.

Buurtbewoners vertelden dat ze zich niet veilig voelen in de tunnels en deze route liever niet nemen, zeker niet na zonsondergang. De fracties willen van het college nu eerst een overzicht krijgen van alles dat de laatste twee jaar is gebeurd in en rond de tunnels. Daarna moet samen met de buurtbewoners worden gezocht naar een oplossing. Behalve aan het aanbrengen van camera’s denken de fracties daarbij aan betere verlichting.

Daar wil het buurtinitiatief niet op wachten . Zij pakken door met een burgerwacht. Mensen die mee willen doen kunnen zich melden  door een mail naar info@helmerhoeknieuws.nl te sturen met daarin naam en telefoonnummer.

Hoe denken de inwoners van Enschede over de berovingen in de fietstunnels? Wij vroegen het ze:

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.