Volledig scherm
Fiets voor het station in Enschede. © Lars Smook

Camera's lijken fietsendief bij station Enschede te stoppen

AudioENSCHEDE - Er zijn vorig jaar beduidend minder fietsen gestolen bij het station. Althans het aantal aangiftes van diefstal is meer dan gehalveerd. Politie en gemeente kunnen alleen maar varen op die aangiftecijfers.

De forse daling is mede te danken aan de vorig jaar opgehangen bewakingscamera's in de stationsstalling aan de westkant van het station. De lokfiets heeft geleid tot de aanhouding van vier fietsendieven. In tenminste een geval betrof het een veelpleger die meer gestolen fietsen achter het huis had staan.

Cijfers

In 2016 noteerde de politie 341 aangiftes van om en nabij het station gestolen fietsen. Vorig jaar waren het er 164. Daar stond een lichte stijging tegenover van gestolen fietsen elders in de (binnen)stad; een klein waterbedeffect. Maar onder de streep noteerde Enschede vorig jaar met 1945 aangiftes minder fietsendiefstallen dan de 2061 in 2016. Ter illustratie: in record jaar 2013 stond de teller op 2612 aangiftes. Volgens de landelijke Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit AVc ligt het aantal effectieve fietsendiefstallen beduidend hoger. De stichting hanteert als vuistregel dat tussen de 25 en 35 procent van de gedupeerden aangifte doet van de gestolen fiets.

Zorgenkindje

Ondanks het succes op het Stationsplein blijft de binnenstad blijft een zorgenkindje. Volgens Friso Metz van de gemeente vinden daar bijna de helft van de diefstallen plaats. „Het is een beetje een open deur”, zegt hij, „want daar staan ook de meeste fietsen.” Hij wijst erop dat de gemeente de fietser twee stallingen biedt die 24 op 24 uur open zijn, die aan Kruispunt De Graaff en aan het Wilminkplein. Plus een veelheid aan fietsnietjes waaraan de fiets met een tweede slot kan worden vastgemaakt. Vooropgesteld dat er een tweede hangslot voorhanden is. Want daar ontbreekt het nogal eens aan. 

1Twente sprak met projectleider Rob Engelshoven van de gemeente. Beluister dat fragment hieronder terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.