De beelden worden ook gebruikt voor analyse. Hier bespreekt een coach de beelden met een speelster.
Volledig scherm
De beelden worden ook gebruikt voor analyse. Hier bespreekt een coach de beelden met een speelster. © 360Sportsintelligence

Camerasysteem 360SI uit Enschede bij alle tophockeyclubs

ENSCHEDE - Het Enschedese bedrijf 360SportsIntelligence heeft op 16 velden van hockeyclubs in de dames en heren hoofdklasse automatische camerasystemen opgehangen waarmee de wedstrijden vanaf komend weekeinde worden geregistreerd.

Met elf camera’s wordt de hele wedstrijd opgenomen van alle 24 teams, die op het hoogste niveau actief zijn. De hoogtepunten uit de wedstrijden worden gebruikt voor hockey.nl, op de sites van de hoofdklasseclubs en Eyecons.com, dat de uitzendrechten heeft van zowel de hockey- heren als damescompetitie. Ziggo Sport registreerde tot op heden alle hockeywedstrijden, maar is hier mee gestopt. In plaats daarvan zendt Ziggo Sport iedere zondag live een wedstrijd uit de hoofdklasse bij de dames uit.

100 systemen geïnstalleerd

Eycons vult de leemte die ontstaat door het niet langer opnemen van alle hoofdklassewedstrijden met technologie uit Twente. 360SportsIntelligence, kortweg 360SI. Het in 2014 opgerichte bedrijf uit Enschede levert haar videosystemen momenteel aan zo’n honderd sportclubs, waarvan 80 hockeyverenigingen.
Het volledig geautomatiseerde systeem registreert wedstrijden en trainingen en slimme software herkent zelf hoogtepunten en maakt zelf een samenvatting binnen enkele minuten. De beelden worden ook gebruikt voor videoanalyses door trainers en voor live streams op internet.

Ook in gesprek met volleybalbond

De installatie van het systeem op 16 sportcomplexen van hoofdklasse clubs in het hockey – acht clubs spelen zowel met hun dames als herenteam op het hoogste niveau – betekent een flinke stap voorwaarts voor het 10 werknemers tellende 360SI. „Dit brengt ons verder”, zegt directeur Frank Maathuis (51). ,,Een mooie referentie.” 360SI is volgens Maathuis momenteel in gesprek met de volleybalbond en de honkbalbond over een soortgelijke samenwerking.

Clubs kunnen systeem leasen

Clubs kunnen het systeem leasen voor een termijn van vijf jaar. Het goedkoopst pakket kost 250 euro per maand, maar er zijn meer opties mogelijk. Het meest uitgebreide pakket kost iets meer dan 500 euro per maand. Het gaat dan om beelden van 10 camera’s, waarmee iedere positie op het veld vanuit drie verschillende cameraperspectieven kunnen worden bekeken.

Wedstrijdanalyse met behulp van videobeelden.
Volledig scherm
Wedstrijdanalyse met behulp van videobeelden. © 360SportsIntelligence

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.