Volledig scherm
Het CDA op verkiezingstournee door Noordoost Twente. Statenlid Bouwien Rutten (r.) wordt vergezeld door gedeputeerde Eddy van Heijum (l.) en Kamerlid Pieter Omtzigt. © Angelique Kunst

Campagne voeren in Twente: ‘Wedstrijdje Mario Kart maakt politiek echt veel leuker’

Met nog maar vier dagen tot de verkiezingen liepen kandidaten voor Provinciale staten en het waterschap zich dit weekend de benen uit het lijf. Hoe trek je die laatste zwevende kiezer over de streep? We gingen kijken op vijf plekken in de regio en gaven rapportcijfers voor campagneactiviteiten. 

CDA: 6

Het CDA in Denekamp. Zaterdagmiddag, het is net droog en CDA-kandidate Bouwien Rutten gaat met een waterstofauto door Noordoost Twente rijden. Een logische keuze: het is het gebied waar ze zelf vandaan komt. En die auto sluit mooi aan bij de klimaatdiscussie.Jammer alleen dat je hier in Twente nergens waterstof kunt tanken. Het wordt dus noodgedwongen een vrij beperkt rondje. Rutten is een enthousiaste kandidate die makkelijk op mensen afstapt en een praatje aanknoopt. Bovendien zijn er twee CDA-kanonnen mee op tournee: kamerlid Pieter Omtzigt uit Enschede en gedeputeerde Eddy van Hijum. Ook goed: de waterschapskandidaten van het CDA haken aan om hun zaak te bepleiten. Efficiënt is het dus zeker, maar het oogt ook allemaal erg veilig en traditioneel: foldertjes uitdelen, groene CDA-jasjes aan. Degelijk, maar weinig creatief.

Volledig scherm
Jongeren bij de sticker-stemwijzer van Pro Demos in jongerencemntrum Cerberus in Hengelo, op een avond ter gelegenheid van de provinciale en waterschapsverkiezingen © Angelique Kunst

DemoCrazy: 9

Zaterdagavond, verkiezingsfeest DemoCrazy in jongerencentrum Cerberus in Hengelo. Jongeren staan geestdriftig te discussiëren bij stemwijzer-stellingsborden waar ze ja/nee-stickers op kunnen plakken. “Ik vind het nog best lastig", geeft Nick eerlijk toe. “Van sommige onderwerpen heb ik gewoon te weinig verstand.” “Niemand hier weet precies wat de waterschappen doen”, lacht Mart. Maar het mooie is: door vragen te beantwoorden en met elkaar in discussie te gaan komen ze wel op nieuwe ideeën. En dat was precies de bedoeling van de organisatie, zegt Karlijn Kole, voorzitter van de activiteitencommissie. Handig genoeg heeft ze ook gezorgd voor een Mario Kart-competitie in de andere zaal. “Ja, als je zegt dat je een politieke avond organiseert komt er geen hond", zegt ze opgewekt. “Maar computerspelletjes, dat trekt wel. En dan doen ze vanzelf mee aan de rest." Er staan schalen vol olijfjes, stokbrood en worst en er is genoeg bier, dus dit is een typisch jongerenfeestje waar serieuze inhoud niet wordt geschuwd. Geen partijpolitiek geneuzel, maar een oprechte zoektocht naar antwoorden. Om blij van te worden.

Volledig scherm
D66 verkiezingsbijeenkomst in de Performance Factory in Enschede. © Angelique Kunst

D66: 4

Het klinkt goed: D66 in de Performance Factory. Die plek is hip & happening, zou je denken. Maar het bord naast de trendy Foodhall  staat er wat verlaten bij. En vervolgens blijken er negen democraten verstopt in een non-descript zaaltje achteraf op een bovenverdieping, waar ze discussiëren over onder meer papieren poepzakjes voor honden in plaats van plastic, in het kader van de duurzaamheid. Zitten ze expres zo verstopt? “Nee", verzucht Janarthanan Sundaram, “we hadden zelf ook iets anders in gedachten." Aan de deskundige sprekers ligt het niet, maar dat dit geen stemmenmagneet is moge duidelijk zijn.

Volledig scherm
Medewerkers van Waterschap Vechtstromen hebben een band gevormd en treden op om aandacht te vragen voor de waterschapsverkiezingen. Uiteraard met toepasselijke nummers als Purple Rain en Zoutlande. © Angelique Kunst

Waterschapsband: 7

“I'll send an SOS to the world, I’ll send an SOS to the world...” Al van verre is de gezongen noodkreet te horen. Er zijn maar weinig Nederlanders die snappen waarom we woensdag ook moeten stemmen voor het waterschap en dus heeft Vechtstromen een originele manier gevonden om de aandacht te trekken. Vijf muzikale werknemers vormden de Waterschapsband en studeerden een passend repertoire in, van Message in a Bottle tot Purple Rain tot Zoutelande.   Ze klinken echt lekker, zo'n dertig man publiek staat te swingen voor het podium. Bij navraag blijken dat vrijwel allemaal familieleden van de band te zijn dus hier is geen zieltje gewonnen. Maar de kibbeling-eters in de naastgelegen viskraam kunnen de  muziek wel waarderen. En de boodschap wordt niet vergeten: er lopen mensen rond die informatiekrantjes uitdelen en praatjes aanknopen. Bovendien verhaalt de leadzanger tussen de nummers door steeds over het belang van een goed functionerend waterschap. De boodschap dringt zo aardig door bij het winkelend publiek.

Volledig scherm
Debat bij Politiek in De Pol Diepenheim. © Angelique Kunst

Politiek in De Pol: 8

Het grootste verwijt aan de politiek: je ziet ze alleen bij de verkiezingen. Zo niet in Diepenheim. Herberg De Pol is een fijn theatertje waar al drie jaar Politiek in De Pol wordt gehouden. Een goede formule met een prettige presentator, een leuke gesproken column, lekkere jazzmuziek en politici van naam. Alle grote landelijke kopstukken mochten er al hun zegje doen en deze zondagmiddag is het de beurt aan Eerste Kamer-voorzitter Ankie Broekers-Knol (VVD) en lijsttrekker Harry Broekhuijs van de Overijsselse SP-fractie. Voor zo'n 80 man publiek (waar vind je dat nog, op een politieke bijeenkomst?)  mochten ze hun standpunten uiteen zetten waarna een aardige discussie volgde, met elkaar en met betrokken publiek. Politici mogen wel dankbaar zijn voor burgers die vrijwillig zulke prachtige podia creëren.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.