Volledig scherm
Bouwien Rutten © CDA overijssel

CDA Overijssel: succesje in discussie omstreden landbouwrapport

UTRECHT - ‘Een handreiking’ en ‘een beginnetje’. Zo noemt Bouwien Rutten, factievoorzitter van het CDA in Overijssel, de toezegging vandaag op het congres van haar partij, dat de tekst van het omstreden discussiestuk over de toekomst van de landbouw zal worden aangepast.

Veel bij het CDA aangesloten boeren sloegen de afgelopen weken op tilt toen ze vernamen van een door een partijcommissie onder leiding van CDA-prominent Leonard Geluk geschreven discussiestuk. Daarin staat dat er een koerswijziging moet komen: Nederland moet niet langer de tweede landbouwexporteur van de wereld willen zijn. Daardoor zouden natuur en milieu teveel onder te grote druk staan. En boeren zouden af moeten van goedkoop vlees en moeten switch naar kwaliteitsproducten waar ze ook wat aan verdienen.

Steun uit andere provincies

Het boeren smaldeel in de partij stond op de achterste benen. Zo ook de Statenfractie van het CDA in Overijssel. ,,Wij gaan deze koers niet volgen”, zei Bouwien Rutten vrijdag al tegen Tubantia. Rutten gaf dat zaterdag ook te kennen in het CDA-congres. ,,We kregen steun van heel veel congresgangers. We hebben er als provinciale fractievoorzitters ook apart over gesproken met het hoofdbestuur en gezegd dat wij hier als CDA Overijssel niet achter staan”, zegt Rutten. ,,Er kwam duidelijk steun van onder andere collega’s uit Drenthe en Gelderland. Dat rapport is geschreven door academici uit de Randstad, die vrijwel allemaal sociale wetenschappen hebben gestudeerd; door een commissie die geen afspiegeling vormt van de samenleving en die geen voeling heeft met wat er speelt in de agrarische sector.”

Niet groter maken

Bouwien Rutten benadrukt, dat ze het ‘niet groter wil maken dan het is.’ ,,Dit is een discussiestuk, dat nog in alle provincies met de leden van het CDA besproken wordt. Binnenkort zullen we daarvoor een bijeenkomst in Zwolle beleggen.”

De handreiking die het CDA Overijssel op het congres in de wacht sleepte was een kleine tekstuele aanpassing. In het rapport ‘Zij aan Zij’ staat: ,,De waarden duurzaamheid, dierenwelzijn en het inkomen van boeren moeten belangrijker zijn dan de ambitie om tweede voedselexporteur van de wereld te willen zijn.” Rutten: ,,We hebben de toezegging dat het woord ‘belangrijker’ wordt vervangen door ‘in balans zijn met’. Dat gebeurde met wat gepruttel door de samenstellers van het rapport, maar het is een beginnetje. Maar we zijn er nog niet!’’

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.