Volledig scherm
Ton ten Vergert - CDA Enschede © Carlo ter Ellen

CDA-raadslid Enschede: 'zet werklozen in als afvalcoach'

AUDIOENSCHEDE - Wat te doen tegen afvaloverlast? CDA-raadslid Ton ten Vergert heeft er wel ideeën over, die hij graag in discussie brengt. Op de website van zijn partij presenteert hij een wat onorthodoxe methode: zet werkloze Enschedeërs met behoud van uitkering in om het rondslingerende afval op te ruimen en rommelmakers op hun gedrag te wijzen. Hij noemt ze de straatafvalcoachen.

Fietsend door Deppenbroek zegt Ten Vergert zich regelmatig te ergeren aan rondslingerend plastic afval, terwijl er op geringe afstand een container staat. De link met het afvalbeleid diftar is snel gemaakt. Sinds de invoering van diftar is het straatvuil toegenomen, met name in wijken met veel hoogbouw.

Bijstandsuitkering

Ten Vergert constateert tegelijkertijd dat Enschede een grote arbeidsreserve heeft, waaronder een kleine 7.000 inwoners met een bijstandsuitkering. Zijn idee is simpel: ‘In straten waar het verkeerd deponeren structureel aan de orde is worden vanuit het bestand van UWV Werkplein een tweetal bewoners geselecteerd voor de nieuwe functie van afvalcoach’. 

Geen vrijwillige taak, maar als tegenprestatie voor een uitkering. ‘Na een korte instructie van Twente Milieu is het hun taak er dagelijks op toe te zien dat medebewoners geen afval meer dumpen op verkeerde plekken. De uitverkorenen moeten het als uitdaging zien hun eigen leefomgeving voortdurend netjes eruit te laten zien.’

De CDA’er wil zijn idee in de commissievergadering van het stadsdeel Noord op dinsdag 26 september om 19.30 uur in Prismare aan de Roomweg voorleggen aan wethouder Hans van Agteren. TV Enschede FM sprak alvast met Ton ten Vergert, beluister dat fragment hieronder terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

  1. Enschedeër Riki Cupers (75) creëert thuis de meest bijzondere landschappen
    Play
    VIDEO

    Enschedeër Riki Cupers (75) creëert thuis de meest bijzondere landschappen

    ENSCHEDE - Vooraf weet ze nooit wat ze gaat maken, maar dat er uiteindelijk een prachtige creatie komt, staat vast. Natuurmens Riki Cupers startte bloemstukken in de vorm van landschappen te creëren met haar vader, nadat hij niet meer met haar de bossen en bergen in kon trekken. Het zorgt ervoor dat Riki straks een van de meest opvallende standhouders is op de kerstmarkt in 't Hoogeland. "Mijn oma zei altijd: 'Ie bint nooit te oald om wat te leern."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.