Volledig scherm
© Thinkstock

Celstraf en tbs geëist na steekpartij in Enschede: ‘Was ik of die ander’

ENSCHEDE - Een conflict over de betaling van drugs leidde in januari van dit jaar tot een steekpartij aan de Deurningerstraat in Enschede. Het slachtoffer overleefde de messteek, die ternauwernood de halsslagader miste. Het Openbaar Ministerie wil dat Eliano van der H. 15 maanden celstraf en TBS met dwangverpleging krijgt opgelegd.

Quote

In het milieu waar ik in verkeer is weglopen soms geen optie meer

Verdachte Van der H.

Volgens Van der H. was het een kwestie van hij of die ander. „In het milieu waar ik in verkeer is weglopen soms geen optie meer.” Dat was op 18 januari ook het geval toen Van der H. zijn oud buurman in een auto zag zitten met het latere slachtoffer en een bijrijder. Hij fietste in eerste instantie gewoon door, maar keerde even later terug naar de plek waar de auto geparkeerd stond. 

Hij had nog geld tegoed van het latere slachtoffer en wilde zich niet laten kennen. „Ik had al langer ruzie met hem omdat hij mijn vriendin had uitgescholden voor hoer en haar had bedreigd. Toen hij ineens uit de auto stapte en op me afkwam heb ik in een reflex mijn mes gepakt en een keer in zijn richting geslagen”, zei Van der H. voor de rechtbank. 

‘Eigen veiligheid’

Volgens getuigenverklaringen zou Van der H. hebben geroepen dat hij het slachtoffer dood wilde maken, maar daar herinnert hij zich niets meer van. De verklaring voor het feit waarom Van der H. met een mes op zak de straat op gaat is simpel.

„In de winter heb ik last van mijn gewrichten en kan ik amper hard lopen. Voor mijn eigen veiligheid neem ik dan wel eens een mes mee om mezelf te kunnen beschermen. Ik had met meerdere mensen in het milieu ruzie.”

Tbs

Van der H. is onderzocht door psychologen en psychiaters en die komen niet tot een eenduidig advies. Volgens de psychiater lijdt hij aan een psychotische stoornis en achtervolgingswaanzin en beeldt hij zich in dat hij allerlei kwalen heeft. Hij acht Van der H. volledig ontoerekeningsvatbaar. De psycholoog acht hem verminderd toerekeningsvatbaar. Zelf zegt hij dat hij volledig verantwoordelijk is voor zijn daden en dat hij niet aan waanbeelden leidt.

Toch eist het OM een celstraf van 15 maanden en TBS met dwangverpleging. „Zonder behandeling is het risico op herhaling groot”, aldus aanklaagster Chun Yan Huang.

Vonnis op 9 mei.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.