Volledig scherm
Illustratie: Gezienus Bruining

Celstraf voor Enschedeër na gewelddadige burenruzie over schoonmaakklus

ENSCHEDE - Een simpel schoonmaakklusje liep op 4 juni van dit jaar uit op een vechtpartij tussen twee buurmannen. Een van de buren, Enschedeër A. stond vrijdagmiddag voor de politierechter. Hij is veroordeeld tot een cel- en werkstraf.

Volgens Enschedeër A. werd hij door zijn buurman belaagd toen hij zijn portaal aan het vegen was. Zonder aanleiding zou zijn flatgenoot hem de meeste vreselijke dingen hebben toegeroepen en hebben gegooid met bierflessen, waarna het handgemeen begon. Maar op filmbeelden is te zien dat A. een mat uitklopt en dat daarbij blijkbaar zand of iets dergelijks naar beneden valt, wat bij de buurman voor een reactie zorgt. Deze komt naar de trap, loopt een paar treden omhoog en er ontstaat een discussie.

Hamer
Ineens is te zien hoe het slachtoffer van de trap valt. Daarna gooit A. nog met een tafelpoot. Op het moment dat het slachtoffer weer is opgekrabbeld en naar zijn eigen flat wil teruglopen, komt A. met een hamer naar beneden lopen en belaagt het slachtoffer. Daarop ontstaat een vechtpartij die haarfijn is vastgelegd. A. slaat het slachtoffer meerdere keren met de hamer, totdat buren op het lawaai afkomen en proberen de boel te sussen. Dan duwt A. het slachtoffer nog een keer van een lager gelegen trap. ,,Ik heb alleen mezelf verdedigd toen deze man de meest vreselijke bedreigingen en dingen riep", zegt A.

'Geluk'
Volgens het OM heeft A. willens en wetens de confrontatie gezocht en daarbij een hamer gepakt om zijn slachtoffer te verwonden. ,,U hebt het risico genomen dat het slachtoffer zwaar letsel zou oplopen. Hij mag van geluk spreken dat hij er met relatief lichte verwondingen vanaf is gekomen."

Celstraf
De aanklager eist een gevangenisstraf van twee weken, waarvan een voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar. Tevens ligt er een vordering van de benadeelde partij van 250 euro.

Veroordeling
Het vonnis van politierechter Yesen Cenik is net iets anders. A. wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht dagen, waarvan zeven voorwaardelijk. ,,U bent al eerder voor een soortgelijk delict veroordeeld tot een taakstraf, dus ik moet u nu een onvoorwaardelijke straf opleggen", zegt Cenik tot de verdachte. Bovendien komt er een werkstraf van 80 uur bij, te vervangen door 40 dagen zitten en een proeftijd van 3 jaar.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.