Volledig scherm
3d Lasrobot doet z’n werk. Veel installaties in de industrie zijn verbonden met internet en dat maakt kwetsbaar voor digitale criminaliteit. © Jan de Groen

Centrum helpt Twentse maakindustrie beschermen tegen cybercriminaliteit

ENSCHEDE – Twentse maakbedrijven kunnen vanaf oktober voor advies over cyberveiligheid terecht bij het Cybersecurity Center Maakindustrie Oost-Nederland. Circa 10 procent van de Twentse beroepsbevolking is werkzaam in de maakindustrie.

Novel-T, het vroegere Kennispark Twente, is initiatiefnemer voor oprichting van dit kennisplatform, dat moet helpen voorkomen dat deze maakbedrijven het slachtoffer worden van digitale criminaliteit. Het Ministerie van Economische Zaken heeft een startsubsidie van twee ton beschikbaar gesteld. „Bij de meeste maakbedrijven is de beveiliging van de kantoorautomatisering redelijk goed op orde. Maar technische installaties in productieafdelingen zijn ook steeds vaker rechtstreeks verbonden met het internet en je ziet regelmatig dat daar nog iets aan de beveiliging schort”, zo weet Jasper Hofman .

En voorkomen is beter dan genezen, Het oplossingspercentage van internetcriminaliteitszaken ligt op slechts zes procent, zie minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus onlangs. De overheid investeert daarom meer in de aanpak van dit soort criminaliteit.

Kennisplatform

Hofman, nu bij Thales nog verantwoordelijk voor de IT-beveiliging, is aangesteld als projectleider. Hij zegt dat het Cybersecurity Center voor de Maakindustrie vooral als kennisplatform gaat fungeren. „We maken pijnpunten inzichtelijk bij bedrijven en kunnen ze helpen bij een nulmeting. Daarna brengen we ze in contact met partijen die hun voort kunnen helpen. We gaan ook bedrijven met elkaar in contact brengen, zodat ze van elkaar kunnen leren .”

Uniek

Nederland kent al het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en het Digital Trust Center (DTC). Het NCSC richt zich alleen op vitale sectoren, zoals energiecentrales, en het DTC is er voor het midden- en kleinbedrijf. Het vanuit Enschede opererende centrum voor de maakindustrie richt zich puur op bedrijven in de metalektro en is daarin volgens projectleider Hofman uniek.    

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.