Volledig scherm
Verslaggever en columnist Toon Mesman © Marco De Swart

Column | Het hele jaar vuurwerk in Enschede

Vorige week was het Hemelvaartsdag, de dag dat Jezus ten hemel voer. Hemelvaart is in mijn beleving zo'n beetje het katholieke oud & nieuw. In de bijbel die wij vroeger thuis hadden stond een plaat van Albrecht Dürer bij het verhaal van de vaart. Ik zag er als jongen veel vuurwerk in. Dürer had er een knappe show van gemaakt. Dürer verluchtigde wel meer Bijbelse plaatjes met knal- en sierwerk; neem Pinksteren. Als er in zijn tijd een vuurwerkverbod was geweest, waren veel bijbels een stuk saaier geweest.

Ik was er nooit op gekomen als in onze stad geen vuurwerkdebat was. Een bijzonder debat ook. De politiek legt de beslissing in handen van de burgers. Wij Enschedeërs mogen kiezen uit drie smaken: laten zoals het is, verbieden of vuurwerkvrije zones. Nou ben ik van nature een optimist, maar een happy end voor deze volksraadpleging zie ik niet. Hoe de keuze ook uitvalt, in ons land is het een tweede natuur om ertegenin te gaan. Daarom wil ik een vierde smaak toevoegen. Ik beken dat het een beetje een katholieke oplossing is. Het zal met mijn opvoeding te maken hebben toen de zonde nog in zwang was. Al liep ie op de laatste benen. Het begon na eeuwen slechte ervaring te dagen dat dreigen met hel en verdoemenis niet hielp. Mijn ouders hadden het begrepen. Bij ons thuis was het daarom goed gebruik om als iets niet mocht het niet te verbieden. Dan ging de trek vanzelf over. Of ik goede opvoeders heb gehad weet ik niet, maar ik had geweldige ouders.

Mijn voorstel is om van Enschede geen vuurwerkvrije stad te maken, geen zones in te richten en niets te laten zoals het is. Ik verzoek de 600 stadsgenoten die op 10 juni in de Twentehallen een beslissing nemen onze burgervader de opdracht te geven om in Enschede het jaar rond vuurwerk te mogen afsteken. Ter facilitering mogen supermarkten, fietsenzaken, benzinestations en feestzaken het vuurwerk gewoon in de schappen te koop aanbieden. Net zoals bij de oosterburen. Daar liggen tijdens de feestdagen de vuurpijlen bij de Lidl naast het bier.

Over veiligheid maak ik me niet zo'n zorgen. We weten hier heel goed waartoe bulkopslag kan leiden. Dat doen we niet meer. Het risico is gespreid, verspreid over de stad. In nog geen jaar verandert onze mooie stad in de stad waar vuurwerk op zijn plaats is. Siervuurwerk bij hoogtepunten en hoegenaamd geen geknal. Voor de snotneuzen die menen dat ze zoiets stom saais moeten doen als met rotjes of kanonslagen gooien, stel ik voor het assortiment uit te breiden met de oorvijg. Te bedienen door agenten in functie. Het effect? Een omgevingsvriendelijke knal met sterretjes en licht oorsuizen.

Reageren? t.mesman@tctubantia.nl

 Hoe ga jij om met vuurwerk? En hoe zie jij het liefst dat de stad omgaat met vuurwerk? Vul onderstaande vragenlijst in.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.