Volledig scherm
Enschede Airport Twente © Christian van der Meij

Commissie van Wijzen: 'Maak van luchthaven technologiebasis'

ENSCHEDE - Het luchthaventerrein moet een ontwikkel-, demonstratie- en productiezone worden voor hoogwaardige technologie. Dat is het advies van de Commissie van Wijzen De visie is donderdagochtend gepresenteerd in de vertrekhal van de voormalige luchthaven Twente.


Technology Base Twente
De commissie die in opdracht van de provincie Overijssel en de gemeente Enschede de visie voor het luchthaventerrein heeft ontwikkeld komt tot de conclusie dat de ‘Technology Base Twente’ het symbool moet worden voor de vernieuwende kracht van de maakindustrie in Twente.

Bruisende energie
In het coulissenlandschap rond het vliegveld moet groen en rust worden gecombineerd met de bruisende energie van duurzame hightech bedrijvigheid. Ondernemers, overheid en onderwijsinstellingen moeten samen optrekken om de regio op de kaart te zetten op het gebied van nieuwe materialen en nieuwe productiemethoden.

Revival
Met deze ontwikkeling is de duurzame economische versterking en het behoud van de unieke omgeving het beste gewaarborgd, aldus de Commissie van Wijzen. Voorzitter Bernard Wientjes: “Twente moet kiezen voor de nieuwe maakindustrie en daarom het vliegveld omarmen als symbool voor de revival van het industriële bedrijfsleven. Het vliegveld is dan de samenbindende factor voor clusters van complementaire hightech bedrijven. Met deze ‘stip op de horizon’ blijft Twente een rol spelen in de sterk concurrerende wereldeconomie'.” En: “De regio heeft fantastische bedrijven en kennisinstellingen. Om een aantrekkelijk en concurrerend gebied te blijven is de vraag: waar blinkt Twente in uit? Op basis van de vele gesprekken en analyses hebben wij deze gezamenlijke lijn ontwikkeld.”

Startbaan
Geadviseerd wordt ook om minimaal de komende tien jaar de start- en landingsbaan te behouden om beperkt vliegen en luchtvaartgerelateerde bedrijvigheid mogelijk te maken.

Donderdag in de loop van de middag verschijnen interviews met Peter den Oudsten, Ank Bijleveld en Bernard Wientjes.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.