Volledig scherm
Nody Holkamp © Lars Smook

Commissielid OPA in Enschede stapt op na tik op de vingers van burgemeester

ENSCHEDE - Het is voorbij in de gemeentepolitiek voor Nody Holkamp. Voorlopig althans. Nog geen jaar na het afleggen van de gelofte, gooit het raadscommissielid van Ouderen Politiek Actief (OPA) de handdoek in de ring. Aanleiding is een tik over de vingers van burgemeester Onno van Veldhuizen. Die wil al enige tijd met Holkamp om tafel vanwege een uitlating op Twitter richting ChristenUnie-wethouder Jurgen van Houdt.

'Een eng christelijk mannetje'. Zo noemde Holkamp Van Houdt afgelopen najaar op Twitter. Holkamp betitelt de wethouder daarmee 'op abjecte wijze', schrijft Van Veldhuizen in een brief aan Holkamp. Reden genoeg voor de burgemeester om hem maanden geleden al uit te nodigen voor een gesprek. Maar Holkamp meldde zich niet. Ook na de tweede uitnodiging bleef een tegenbericht uit. De derde uitnodiging zou de laatste worden, kondigde de burgemeester op 10 februari aan. 'Aangezien u, als door de raad benoemd commissielid, geacht wordt de wet na te leven en u te gedragen zoals het een raadslid betaamt (...) wil ik het met u hebben over het gedrag dat daar wel en niet bij hoort', aldus Van Veldhuizen. 'Leden van de raad geven er in hun optreden blijk van de burgemeester en de wethouders te respecteren.' Bovendien moeten lokale politici volgens de burgemeester verantwoord omgaan met sociale media. Holkamp kon zich tot maandag bij Van Veldhuizen melden. Zo niet, dan zou hij zijn commissielidmaatschap in de gemeenteraad ter sprake stellen.

Vrijheid van meningsuiting
Zo ver laat Nody Holkamp het niet komen. Hij heeft laten weten te stoppen als commissielid bij OPA. Respectloos gedrag? Holkamp denkt er anders over. "Het was misschien niet helemaal netjes, maar naar mijn mening heb ik de wethouder niet zwaar beledigd of bedreigd. Ik heb toch vrijheid van meningsuiting?"

Terugkeer
Holkamp houdt zich nog wel bezig met het referendum van Geenpeil over het Oekraïneverdrag. Ook zegt hij te willen terugkeren in de gemeenteraad. "Ik ben al benaderd door een nog op te richten politieke partij in Enschede, voor de verkiezingen van 2018."

Wethouder Van Houdt wil niet reageren op de situatie rondom het twitterbericht van Holkamp.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.