Volledig scherm
PREMIUM
De moskee in Enschede. © Annina Romita

Criminoloog over Enschedese brandbomgooiers: Hof kijkt naar risico voor maatschappij

ENSCHEDE - De Enschedese brandbomgooiers zijn binnen een half jaar weer op vrije voeten, maar moeten leven met het stempel 'terrorist'. Een zware straf voor een 'dronkenmansactie'? Criminoloog Annemarie van de Weert licht toe.

Hoe ziet de toekomst van haar zoon er nu uit? De moeder van Ronald M. slaat de handen voor haar ogen. De tranen vloeien over haar wangen. Het is dinsdagmiddag en de woorden van het Gerechtshof dreunen na. De aanslag van 27 februari 2016 op de moskee in Enschede blijft een poging tot brandstichting met een terroristisch oogmerk. De verlaging van zijn gevangenisstraf is een schrale troost. "Ik had liever gehad dat mijn zoon nog een half jaar langer moest zitten. Maar dat terroristisch oogmerk... Hoe kan het Hof dit nu beslissen?"

  1. Kloppenborg overleden: vuurwerkramp bleef de klusjesman achtervolgen

    Kloppen­borg overleden: vuurwerk­ramp bleef de klusjesman achtervol­gen

    ENSCHEDE - Na een kort ziekbed is eerder deze maand Enschedeër Hennie Kloppenborg op 75-jarige leeftijd overleden. Zijn naam is voor altijd verbonden aan de vuurwerkramp. Kloppenborg was tijdens de ramp de klusjesman van het ontplofte bedrijf S.E. Fireworks. Na de ramp heeft hij getracht zo anoniem mogelijk zijn leven op te pakken. Gedurende lange tijd verbleef hij op een camping bij Buurse. Hij heeft nooit meer willen spreken over die zwarte 13 mei 2000, toen 23 mensen de dood vonden.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.