Volledig scherm
Het stadhuis in Enschede © Marieke Bakker

Crisis in top gemeente Enschede door botsende karakters

ENSCHEDE - Een samenloop van omstandigheden leidde tot een leegloop in de top van de Enschedese ambtenarij.

Botsende karakters en verschillende stijlen van leidinggeven zijn de oorzaak van de crisis in de directie van de BV Enschede. Dat is de conclusie van een onderzoeker van buiten de gemeente. De extern adviseur, schrijft het college aan de gemeenteraad, 'ziet geen aanleiding een doorslaggevende oorzaak aan te geven'.

Onderzoek

Het onderzoek is gedaan op verzoek van de ondernemingsraad van de gemeente, later gesteund door GroenLinks. De or wilde een onderzoek naar het functioneren van de top van de ambtenarij. De ondernemingsraad was gealarmeerd na een memo in april van tijdelijk gemeentesecretaris Karl Nickolson, waarin hij bekendmaakte waarom hij voortijdig vertrok.

Nickolsons opdracht was een nieuwe organisatie met een nieuwe concerndirectie te formeren. De directeuren lagen echter dwars. Reden voor hem om op te stappen. Nickolson lag goed in de lagere rangen. De or vond het een gemiste kans hem te laten gaan.

Zorgen

In 2015 telde de gemeente nog acht directeuren en een algemeen directeur, de gemeentesecretaris. Als gevolg van een reorganisatie en het vertrek van Nickolson zitten er nog twee directeuren en is de post van interim-secretaris vacant. Een bron van zorg voor de or: 'Temeer omdat de gemeente nog steeds in zwaar financieel weer verkeert'.

Het college biedt de raad de gelegenheid de onderzoeker achter gesloten deuren te bevragen. Reden: 'Omdat verdere verdieping van deze conclusie inhoudt dat we over individuen moeten spreken.'

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.