Volledig scherm
PREMIUM
Het MST gaat intensiever samenwerken met Mediant © Lars Smook

Crisisteam van Mediant nu continu oproepbaar voor MST

ENSCHEDE – MST en Mediant, organisatie voor geestelijke gezondheidszorg, werken vanaf deze week intensiever samen als het gaat om psychiatrische zorg op de spoedeisende hulp in het ziekenhuis. Sinds maandag kan de eerste hulp 24 uur per dag een beroep doen op een triagist van het crisisteam van Mediant.

Tot en met afgelopen weekend was het zo dat een eigen psychiater van het ziekenhuis zich vaak ontfermde over patiënten met acute geestelijke nood. Verwarde personen bijvoorbeeld of patiënten die psychotisch zijn of suïcidaal.

Alleen geestelijke klachten

Op het moment dat een patiënt behalve iets psychisch ook een lichamelijke aandoening heeft, kan die worden opgenomen in MST. Maar is er alleen sprake van ernstige geestelijke klachten, dan hoort de persoon weer niet thuis in het ziekenhuis. „In die gevallen biedt Mediant hulp. Zij hebben alle expertise, ze zijn daar goed in”, zegt Michiel Gerlagh.

De bedrijfskundig manager van MST vertelt dat Mediant met het voorstel kwam voor de nieuwe samenwerking op de SEH. MST wilde het graag; ook het ministerie van VWS is voorstander. Dat departement kwam na landelijk onderzoek tot de conclusie dat de opvang en ondersteuning van verwarde personen in Nederland beter moet worden geregeld. In Twente kan dat gestalte krijgen in het proefproject dat deze week van start ging voor de duur van twee maanden.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.