D'RAN op Roombeek: Festival over democratie en de Grondwet

videoENSCHEDE - De wijk Roombeek in Enschede is zaterdag het toneel van de tweede dag van D'RAN, het festival over democratie en dialoog. Op tientallen tenten en podia rond kunstacademie AKI kan geluisterd, gesproken en gekeken worden naar workshops en spreekbeurten.

Belangrijk onderdeed van het programma draait vandaag om de Grondwet, en hoe de belangrijkste wet uit ons rechtsstelsel dagelijks van invloed is op de regio. Hoogleraar Remieg Aerts, die de biografie van Johan Rudolph Thorbecke schreef, geeft een lezing, waarna oud-Kamerlid en voormalig PPR-leider Bas De Gaay Fortman het belang en de betekenis van de Grondwet zal belichten. 

Voormalig Nationale Ombudsman Alexander Brenninkmeijer gaat daarna met bezoekers in gesprek over de wet. Het programmadeel wordt afgesloten met een workshop door Twentse burgemeesters en raadsleden, die inzichtelijk maken hoe de Grondwet in de eigen omgeving elke dag een rol speelt.

Op andere plekken op het festivalterrein wordt gesproken en gewerkt aan onder meer duurzaamheid, veiligheid en landbouw.

D’RAN is geïnspireerd op het Deense evenement Folkemødet, dat al een paar jaar meer dan honderdduizend bezoekers weet te trekken. De organisatie van de tweede editie van de Twentse variant hoopt dit weekend zo'n 5.000 bezoekers naar Enschede te halen.

Volledig scherm
© Annina Romita

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.