Volledig scherm
ENSCHEDE - Vic van Dijk, raadslid D66 en kandidaat voor de Europese verkiezingen in 2019. © Frans Nikkels

D66-raadslid uit Enschede op kieslijst voor Europees Parlement

ENSCHEDE - Als enige kandidaat namens D66 uit Overijssel doet Vic van Dijk een gooi naar een zetel in het Europees Parlement. 

Het D66-raadslid uit Enschede staat op de twaalfde plek van de advieslijst van zijn partij voor de Europese verkiezingen op 23 mei 2019.

Twente

Van Dijk besloot zich kandidaat te stellen voor de Europese verkiezingen, omdat hij als raadslid in de grensregio tegen tal van zaken aan loopt die volgens hem beter kunnen en waarin Europa een rol speelt. Hij noemt de grensoverschrijdende arbeidsmarkt als voorbeeld. 

„We hebben jaren geleden al gezegd: dat moet verbeterd worden. Als het gaat om erkenning van diploma’s over de grens, maar ook de sociale zekerheid en pensioenen”, zegt Van Dijk. „Maar er is nog steeds niets gebeurd. Inwoners hebben daar wel belang bij.”

Ook de voorgenomen tolheffing voor buitenlandse automobilisten op de Duitse Autobahn is een van de thema’s in de grensregio die Van Dijk bezighoudt. „Maar zelfs bij zoutwinning (een thema waarin Van Dijk zich in Enschede heeft vastgebeten, red.) is de connectie met Europa te maken. Wat als een Duits bedrijf hier schade veroorzaakt door zoutwinning. Wie is daarvoor aansprakelijk? Op vragen aan de minister heb ik daar nooit een duidelijk antwoord op gekregen.”

4 zetels in parlement

Leden van D66 konden zich tot eind oktober kandidaat stellen voor de Europese verkiezingen. Na een selectie van brieven, cv’s en kandidaatstellingsformulieren heeft een speciale commissie een advieslijst van 30 kandidaten samengesteld. 

Uiteindelijk wordt de definitieve kieslijst geheel volgens D66-richtlijnen vastgesteld door partijleden. D66 bezit op dit moment 4 van de 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement. Vanwege de Brexit zijn er na de verkiezingen 29 zetels te verdelen onder Nederlandse partijen.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.