Volledig scherm
© Jenne Smit

Dagen beginnen te tellen voor jeugdhonk De Hut in Glanerbrug

GLANERBRUG - Hoe moet het na 1 januari verder met De Hut? Sinds een half jaar zijn de openingstijden van het jongerencentrum aan de Schipholtstraat in Glanerbrug op verzoek van jongeren verruimd. Ook is er met succes ingezet op meer naschoolse activiteiten. Maar na eind 2016 komt er geen geld meer uit het wijkbudget.

Laurens van der Velde, fractievoorzitter van de PvdA, wacht 1 januari gespannen af. "Een oplossing voor daarna is er niet." Hoe nu verder, wilde hij van wethouder Jeroen Hatenboer weten. "De gemeente wil De Hut ook open houden, maar ik kan nu nog geen toezegging doen," reageerde Hatenboer. "We zijn nog volop in gesprek. We moeten ons houden aan het kader dat de gemeenteraad met betrekking tot het vastgoed van de gemeente heeft goedgekeurd." Die beleidsregel zegt dat exploitatie en gebruik van gemeentelijke panden, zoals De Hut, in evenwicht moeten zijn.

Nieuwe opzet
Halverwege dit jaar nam de Dorpsraad Glanerbrug samen met Alifa de regie van De Hut over van stadsdeelbeheer, in eerste instantie om openingstijden te verruimen voor met name oudere jongeren in Glanerbrug. De opzet slaagde gedeeltelijk, omdat een deel van de jongeren zich niet aan de gemaakte afspraken hield. Daarop is gekozen voor een andere aanpak. Alifa gaat nu meer de buurt in en praat met jongeren, ouders en buurtbewoners. Daarnaast wordt ingezet op naschoolse activiteiten in De Hut en op het Cruyff Court, voor groepen 3 tot en met 8 van de drie basisscholen in Glanerbrug-Zuid.

Wel of niet doorgaan?
Nu is het de vraag of deze succesvolle aanpak een vervolg krijgt in 2017. Het afgelopen jaar hebben Alifa en Dorpsraad Glanerbrug samen zo'n 15.000 euro aan huur aan de gemeente betaald voor een ruimte van zo'n 60 vierkante meter. Voorzitter van de Dorpsraad Theo de Boer: "Dat zijn we dus niet langer van plan. We willen doorgaan voor een symbolische huur van 1 euro. Wel nemen we natuurlijk de vaste lasten, gas, water en licht, voor onze rekening. Ik denk dat we dan een win-winsituatie creëren."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.