Kitty Verbeek met haar handbike.
Volledig scherm
Kitty Verbeek met haar handbike. © Reinier van Willigen

Dappere Kitty uit Enschede leeft er op los: ‘Handicap hoeft geen beperking te zijn'

ENSCHEDE - Wie is geboren met een handicap, moet niet achter de geraniums zitten maar midden in de samenleving staan. Dat is het levensmotto van Kitty Verbeek uit Enschede. Ze fietst lange afstandsritten en doet volop mee in het arbeidsproces. Haar motto: „Een handicap hoeft niet je beperking te worden."

Haar baas, directeur Jan Sijken van AllBidigit, omschrijft Kitty als een schoolvoorbeeld hoe iemand met een handicap meedraait in de arbeidsmarkt. „Staatssecretaris Jetta Kleinsma van de Participatiewet zou trots op haar zijn."

Open rug

Afgelopen weekend fietsten Kitty (35) en haar vriend met hun handbikes vijftig recreatieve kilometers in de Ronde van Drenthe. Beiden zijn geboren met een open rug. Ze stonden aan de start met hun op maat gemaakte, niet elektrisch aangedreven fietsen.

Drie- en vierdaagsen  

De conditie komt goed van pas. Rond Hemelvaart staat de rolstoeldriedaagse van Deurne op het programma. Komende zomer doet Kitty voor de vijftiende keer mee met de rolstoelvierdaagse van Delden. „Het mooie van dat soort evenementen is dat je in contact komt met anderen. Met een groep fietsten we vorig jaar negenduizend euro bij elkaar bij een gesponsorde tocht van Enschede naar Westerbork en weer terug. Dat mooie bedrag ging naar de Twentse Wensambulance", aldus Kitty. Ze is lid van de handbike-afdeling van de Oldenzaalse Wieler Club.

Vervoersmiddel nodig voor werk

Behalve voor haar hobby heeft Kitty het stalen ros nodig om op haar werk te komen. Via werkgever DCW in Enschede is ze gedetacheerd bij de AllBidigit Group uit Emmen. Voor dat bedrijf maakt ze in ziekenhuis ZGT in Hengelo papieren patiëntendossiers klaar voor digitalisering. „Om van Enschede in Hengelo te komen, pak ik de fiets. Ik maak zo’n 150 kilometer per week. Dat is inclusief de recreatieve kilometers", vertelt ze.

De Enschedese denkt praktisch. „Wie is gebonden aan een rolstoel moet veel bewegen. Ook goede voeding is belangrijk om gezond en in vorm te blijven." Kitty zegt dat er nooit grote hobbels op haar pad kwamen door haar beperking. Haar moeder stimuleerde zelfredzaamheid van jongs af aan. Kitty zat op onderwijscentrum Roessingh en voortgezet speciaal onderwijsschool Werkenrode in Groesbeek. Bij de laatste zat ze intern. Ze voltooide de kantooropleiding.

„Ik heb een jaartje bij de dagbesteding gezeten op een activiteitencentrum. Verschrikkelijk was dat. Ik voelde me zo zinloos. Als kleuren op de kleuterschool. Ik wilde liever iets doen voor een salaris. Daar heb ik me voor ingezet." Het is gelukt. 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.