Dartslegendes Barney en Taylor in Enschede: ‘Waanzinnig publiek’

VideoENSCHEDE - Het wordt wel de El Clasico van het darts genoemd: Raymond van Barneveld vs Phil Taylor. De twee dartslegendes streden zondagavond tegen elkaar in Enschede. “Het publiek is waanzinnig hier.”

Van Barneveld verloor de demonstratiewedstrijd in de Expo Twente met 11-5 in legs. Het was de eerste editie van het dartsgala Kings of Darts, dat deze week ook in Groningen en Den Bosch plaatsvindt. “Mijn spel had beter gekund, maar het publiek hier is waanzinnig”, zei Barney na afloop, die de gehele wedstrijd luid werd toegezongen.

De twee dartshelden gaven voor de camera van deze krant aan blij te zijn een keer in Twente te spelen. “Ik kom hier al jaren bijna niet meer, terwijl er wel veel dartsfans zitten in Twente”, zei Van Barneveld. “Vroeger kwam ik nog wel eens in Almelo en andere plaatsen, tegenwoordig bijna niet meer.”

Taylor kent FC Twente

Quote

Ik kom hier al jaren bijna niet meer, terwijl er wel veel dartsfans zitten in Twente.

Raymond van Barneveld

“Ik zag het stadion hier vlakbij, FC Twente is toch kampioen van Nederland geworden?”, sprak Taylor, die gestopt is met darten maar nog wel bij demonstratiewedstrijden opduikt. “Doet Twente het nu niet meer zo goed? Dat wist ik niet, maar het komt vast allemaal goed.”

Mooi feestje

De stijf uitverkochte Expo Twente was volgestroomd met 2.000 enthousiaste en vaak verkleedde dartsfans, die nu eindelijk eens hun helden van dichtbij konden zien. Van Barneveld is daarnaast bezig aan zijn afscheidstournee, hij stopt na het WK van 2020 met darten.

Naast Barney en Taylor streden onder meer ook Vincent van der Voort, Michael van Gerwen en Peter Wright in de evenementenhal. De laatste twee sloten de avond af: wereldkampioen Van Gerwen - net teug van vakantie - klopte zijn concurrent met 11-7.

Voor toernooidirecteur Jacques Nieuwlaat smaakte het toernooi naar meer. Nieuwlaat, normaal gesproken televisiecommentator, wil met Kings of Darts grote wedstrijden naar andere regio's in Nederland halen. De laatste grote dartwedstrijd in Twente dateerde alweer uit 2007, toen de Master of Darts in Hengelo gehouden werd. “We wilden heel graag hier naar toe, omdat er veel fans van darten in Twente wonen maar er bijna geen grote wedstrijden zijn”, sprak Nieuwlaat. “En zoals je kan zien: ze maken er een mooi feestje van. Dat kunnen ze wel hier.”

Maandag op deze site: reportage in video van circus darts in Twente

Volledig scherm
© Joost Dijkgraaf
Volledig scherm
© Joost Dijkgraaf
Volledig scherm
Een volle Expo in Enschede voor King of Darts © Joost Dijkgraaf

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.