De bibliotheek past met gemak in het Muziekkwartier in Enschede

ENSCHEDE - Het kan. Architect Aat Vos sprak het verlossende woord. De bibliotheek past in het Muziekkwartier. Met gemak. "We willen dolgraag verhuizen."

Het is een kwestie van het afbreken van overbodige wanden, toevoegen van een groot aantal trappen en de vele verborgen ruimten in het huidige Muziekkwartier zichtbaar maken, vertelde de architect deze week de verzamelde politici in het gemeentehuis. Hij heeft het onderzoek afgerond naar de zogenaamde inhuizing van de bibliotheek en is tot de conclusie gekomen dat de 5.500 vierkante meter aan ruimte die de bibliotheek nodig heeft in het muziektheater past. 

Boekenroute

De verzameling informatiedragers past natuurlijk niet in een ruimte en daarom bedacht Vos een boekenroute door het gebouw, waar de bezoekers hun vijf kilometer leesvoer kunnen vinden. De route voert langs alle zalen en slingert zich door het gebouw. In zijn plan wordt 'het niemandsland' met allerlei verborgen hoeken en gaten in het gebouw open en geschikt gemaakt voor het tonen van de bibliotheekschatten. 

Het zogeheten schoolplein ergens bovenin het gebouw, dat nauwelijks wordt gebruikt, het dak van de Grolschzaal en de grote popzaal van Atak worden in de plannen van Vos de belangrijkste boekenreservoirs. "Die zaal wordt gebruikt voor dancefeesten. Nou die kunnen gewoon doorgaan. Dance tussen de boeken", schetste Vos. En 'we gaan de wanden ermee decoreren'.

Uiteindelijk zorgt de boekenroute ervoor dat het nu nog gesloten gebouw geopend wordt voor het publiek en in die zin wordt de bieb een onmisbare schakel om al de verschillende activiteiten in het gebouw te verbinden. 

Huiskamer van Enschede

Geen wonder dat de huidige bewoners van het pand aan het Wilminkplein nu al het enthousiaste verhaal van de architect omhelzen. "We willen de huiskamer van Enschede worden", zei Judith Hartman van het Muziekkwartier en nu de kans ziet dat te realiseren. "We willen zichtbaar zijn", aldus Angelina Schoonewille van Kunstenschool Kaliber met de Enschedese Muziekschool die nu in het gebouw is weggestopt. Dat geldt trouwens voor alle zalen in het gebouw. Twee popzalen en een theaterzaal met het grootste toneel van Nederland. Die moet je laten zien. 

Bij een huiskamer past een gebouw dat de hele dag open is, waar het café op een bereikbare plaats wordt geplaatst en er altijd en overal activiteiten zijn. En een fatsoenlijke entree die bezoekers makkelijk toegang tot het gebouw verschaft. Die nieuwe entree moet er in elk geval komen, bepleiten de huidige bewoners. De huidige ingang is wat ongelukkig aan de Wenninksgaarde, maar moet  met voorrang -het liefst dit jaar in de zomer- worden verplaatst naar het Wilminkplein. Ongeveer op de plek waar de ingang van Atak is. 

Volledig scherm
Schetsontwerp Muziekkwartier Enschede - Entree plus inhuizing Bibliotheek © Aat Vos en Mars Interieurarchitecten
Volledig scherm
© Aat Vos en Mars Interieurarchitecten
Volledig scherm
© Aat Vos en Mars Interieurarchitecten
Volledig scherm
© Aat Vos en Mars Interieurarchitecten

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.