Willem wilmink
Volledig scherm
Willem wilmink © Archief

De tien plekken in Enschede die de Wilmink-fan gezien moet hebben

ENSCHEDE - De Wereld Draait Door besteedt aandacht aan Willem Wilmink (1936-2003). Volgens presentator Matthijs van Nieuwkerk (57) zal de dichter/ tekstschrijver uit Enschede door dit seizoen 'vlinderen'.

Bij de aftrap van het dertiende seizoen van De Wereld Draait Door kwam Matthijs van Nieuwkerk met een andere analyse. Waar het leven en werk van Annie M.G. Schmidt (1911-1995) 'zeer terecht' levend zijn gebleven, dreigde Willem Wilmink volgens hem 'langzaam maar zeker een beetje achter de horizon te verdwijnen'. Dat verdient de tekstschrijver van tal van populaire jeugdprogramma's niet. De presentator bestempelde Wilminks werk als 'oases van zachte, wijze en vooral lieve virtuositeit'.

Reden voor Van Nieuwkerk, zelf ex-student Nederlands, en zijn redactie om Willem Wilmink door dit seizoen te laten vlinderen. Met filmpjes, animaties, koorwerk en 'andere fanfares' wordt een hommage gebracht aan zijn oeuvre. ,,Niemand die er om vraagt. Eigenlijk gewoon omdat we daar zin in hebben'', zei de talkshowhost.

Biografie

Elsbeth Etty (66) schrijft Willem Wilminks biografie. Ze hoopte die rond zijn 80ste geboortedag (25 oktober 2016) te presenteren, maar wordt geplaagd door artrose in haar vingers. Tikken is soms een marteling. ,,Misschien kan mijn biografie rond zijn vijftiende sterfdag uitkomen, 2 augustus 2018'', meldt de Amsterdamse journaliste.

Etty vindt de aandacht in DWDD 'fantastisch'. ,,Dat Willem Wilmink uit beeld verdwijnt, is onzin. Zijn uitgeverij geeft het ene na het andere boek uit van en over hem. Zijn prachtige gedicht Ben Ali Libi is pas in Groningen op een gevelsteen geplaatst.'' Hoezo, verdwijnen achter horizon?

Ook een liefhebber van het werk van Willem Wilmink? Dan moet jij de onderstaande tien plekken in Enschede zeker hebben gezien.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.