Volledig scherm
Groep 6/7/8 van basisschool De Uitvinding in Enschede is de meest mediawijze klas van Overijssel © Tubantia

De Uitvinding in Enschede heeft meest mediawijze klas van Overijssel

ENSCHEDE - Deze leerlingen hou je niet voor de gek. Ze weten ‘nep-nieuws’ feilloos te onderscheiden van echt nieuws. Groep 6/7/8 van basisschool De Uitvinding is de meest mediawijze klas van Overijssel.

De klas van meester Maurice  Ermen, intern bekend als groep Edison, viel bij de wedstrijd in het kader van de Week van de Mediawijsheid met een landelijke vierde plek net buiten het podium. Maar was wel de beste van Overijssel, zo kregen de leerlingen maandagmiddag te horen. „We wisten dat we het goed gedaan hadden, maar zo goed is een mooie verrassing", aldus een trotse Ermen.

Kettingbrief

Volgens de leerkracht wordt binnen De Uitvinding veel aandacht besteed aan nieuwe media. Ermen noemt dat ‘superbelangrijk'. „Met alles wat er digitaal op ze afkomt, moeten ze leren omgaan.” Zo werd de klas onlangs nog geconfronteerd met een per mail rondgestuurde zogenoemde kettingbrief. Met een boodschap als ‘wie dit niet doorstuurt, gaat dood’. „Dat was best heftig”, zegt Ermen. 

Reclame herkennen

Aan de jaarlijkse wedstrijd voor groepen 7 en 8 van de basisscholen deden een recordaantal van 200.000 leerlingen mee, verdeeld over een kleine 3.000 klassen. De leerlingen moesten een week lang zowel thuis als op school vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren, over bijvoorbeeld nep-nieuws, het herkennen van reclame, cyberpesten en online gedrag. „Vooral het herkennen van wat echt is of wat mooier is gemaakt dan het is, vonden ze erg lastig", vertelt Ermen. Groep Edison won een oorkonde en een prijzenpakket.

Filmfestival

De klas kan binnenkort nog een keer in de prijzen vallen. Dan bij het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Donderdag 21 november vanaf 16.00 uur is de Enschedese inzending op Youtube te zien. De vijf video's met de meeste views wordt vertoond tijdens de grote finale in bioscoop Pathé Tuschinski in Amsterdam. Vorig jaar viel De Uitvinding met een zesde plaats net buiten de boot.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.