Het nieuwe appartementencomplex aan de Lage Bothofstraat.
Volledig scherm
PREMIUM
Het nieuwe appartementencomplex aan de Lage Bothofstraat. © Bert Hellegers

Decenniaoude beeldengroep teruggekeerd op oude plek in Enschede

ENSCHEDE - ‘De schikgodinnen’ zijn terug op hun oude plek. Mede dankzij Jo Siepel (82), die in 1958 als arbeidster nog meebetaalde aan dit jubileumgeschenk voor de textielfabriek Van Heek aan de Lage Bothofstraat in Enschede.

Jo Siepel heeft de beeldengroep De schikgodinnen mede betaald, maar dat ging niet van harte. In 1958 gaven de ruim tweeduizend fabrieksarbeiders de drie beelden cadeau aan de familie Van Heek vanwege het 100-jarige bestaan van de textielfabriek. „Er werd gewoon een gulden van je loon ingehouden”, vertelt Jo Siepel (82). „Dat was toen veel geld. We werkten 48 uur in de week voor 10 gulden. Er is me nooit gevraagd of ik die gulden kon missen voor die beelden.”

Toch kwam ze in actie toen ze tien jaar geleden slopers aan het werk zag bij de oude weverij aan de Lage Bothofstraat, op een steenworp afstand van haar woning. „Ik zag ze met de oude ijzeren poort bezig. Ze waren ook aan het boren bij de beelden die er boven stonden. Ik schrok me rot. ‘Dat kun je niet doen’, heb ik geroepen. Ze zijn toen ook gestopt.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.