Volledig scherm
Archiefbeeld: demonstratie van Pegida en DTG tegen gebedsoproep van moskee in Enschede © Lars Smook

Demonstratie tegen anti-islamprotest in Enschede: 'Samen de nazi's stoppen'

ENSCHEDE - Antifascistische Actie Nederland (AFA) houdt op 18 juni een tegendemonstratie in Enschede. Het is een reactie op de al eerder aangekondigde anti-islamdemonstratie van Pegida Nederland die op dezelfde dag plaatsvindt.

'Duitse nazi's hebben Enschede uitgekozen om hun geweld en gedachtegoed te verspreiden. Dit kunnen we niet laten gebeuren', meldt AFA op haar Facebookpagina. Volgens AFA voegen 'neo-nazi hooligans' van Hooligans Gegen Salafismus (HoGeSa) zich volgende week zondag bij de actievoerders van Pegida. AFA verwijst naar een grootschalige demonstratie van HoGeSa in Keulen in 2014. De actie waar duizenden mensen aan deelnamen, eindigde uiteindelijk in een grote vechtpartij. 'We moeten alles in het werk stellen om dit te voorkomen. Samen kunnen we de nazi's stoppen!'

De locatie van de tegendemonstratie is nog niet bekend.

Demonstratie Pegida

Het protest van de extreemrechtse protestbeweging Pegida heeft plaats in de binnenstad rond de Oude Markt. Hierbij is ook de Duitse hooliganband Kategorie C van de partij. 'Samen tegen de islamisering van Europa', zal het motto zijn. In andere steden kwamen eerder al enkele honderden mensen samen voor soortgelijke demonstraties.

Zie ook: Pegida en Kategorie C voor anti-islamdemonstratie naar Enschede

Veiligheidsadviseur Wesseloo van gemeente Enschede reageerde eerder in deze krant al op de demonstratie van Pegida en de komst van Kategorie C: "Je moet met zeer extreme situaties te maken hebben, wil je dat kunnen verbieden. Demonstreren valt onder het grondrecht."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

  1. Enschede is een steuntrekkend, arm gezin geworden
    PREMIUM
    Column

    Enschede is een steuntrek­kend, arm gezin geworden

    ‘Enschede is een steuntrekkend arm gezin geworden’. En: ‘De gemeente is een overbelaste en onderbetaalde Haagse franchisenemer’. Die rake typeringen van de situatie in de stad zijn afkomstig van de burgemeester. Enschede worstelt al jaren financieel gezien met tegenwind. Als je Onno van Veldhuizen zou vragen de voortdurende storm een naam te geven, zoals tegenwoordig gebruikelijk is, komt hij vermoedelijk met Mark.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.