Demonstratie Turken in Enschede ontsierd door vechtpartij

ENSCHEDE - De demonstratie van Turken in het centrum van Enschede is donderdagavond ontsierd door een vechtpartij.

Voor het stadhuis kwamen rond acht uur zo’n driehonderd mensen bij elkaar om hun steun te betuigen aan de demonstraties die in verschillende Turkse steden plaatsvinden. Ze hadden spandoeken en borden bij zich en scandeerden leuzen.

Andere opvattingen

Een dik kwartier na aanvang kwam vanuit een van de zijstraten een klein groepje aangelopen dat blijkbaar andere opvattingen had. Ze begonnen te schreeuwen, te duwen en niet veel later vielen er rake klappen.

De vechtpartij verplaatste zich vervolgens naar een van de zijstraten waarna de kemphanen door mededemonstranten uit elkaar werden gedreven. Hoewel er om de hoek een ploegje agenten klaar stond om in te grijpen, bleef het tijdens de rest van de betoging rustig.

'Hart onder de riem'

De bijeenkomst was georganiseerd door Elif Koç en een vijftal helpers. „Ik wilde de demonstranten in Turkije een hart onder de riem steken. Het kan niet zo zijn dat de politie jonge mensen zo maar in elkaar slaat. Turkije moet weten dat we daar in het buitenland niet mee eens zijn.”

Ze benadrukt dat het in Enschede niet om een politieke demonstratie gaat. „Ik wil de mensen steunen”. Om vervolgens te zeggen dat er in Turkije eigenlijk nieuwe verkiezingen moeten komen. „Erdogan is democratisch gekozen en begon goed. Hij heeft zich echter steeds meer van het ingezette pad afgewend.”

'Redelijk tevreden met opkomst'

Ondanks de korte voorbereidingstijd van de demonstratie - het plan ontstond afgelopen maandag - is ze ‘redelijk tevreden’ met de opkomst. „Ik had er zo’n duizend verwacht eerlijk gezegd, maar ik begrijp het wel. Sommigen zijn bang om ruzie te krijgen in de familie, die hebben wel een mening, maar lopen er liever niet mee te koop.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.