Demonstraties in Enschede: grimmige sfeer, 32 aanhoudingen

Teruglezen & terugkijkenENSCHEDE - In Enschede zijn zondagmiddag verschillende demonstraties geweest. Aanhangers van anti-islamgroepering Pegida kwamen samen bij de voormalige villa van Blijdenstein aan de Boulevard 1940-1945 en liepen in een mars richting de binnenstad. De Antifascistische Actie (AFA) hield een tegendemonstratie in het Volkspark. 

In het begin van de middag was het op beide locaties vrij rustig. Een agent grapte zelfs dat hij het 'best gezellig vond, zo'n dienst'. Maar toen Pegida aan haar mars door de stad wilde beginnen, sloeg de stemming om. AFA-aanhangers probeerden de optocht te verstoren en de politie deed haar best om beide groeperingen uit elkaar te houden. 

De politie liet aan het eind van de middag weten 22 aanhoudingen te hebben verricht, maar meldde in de vooravond dat er 32 mensen zijn gearresteerd. Er werden onder meer arrestaties verricht voor het dragen van gezicht-bedekkende kleding, verboden wapenbezit, verstoring van de openbare orde, opruiing en het niet kunnen tonen van een geldig identiteitsbewijs. Eén spreker is na zijn toespraak aangehouden wegens strafbare uitingen.

NB: het liveblog is gesloten. Lees hieronder alles terug over alle ontwikkelingen.

Volledig scherm
AFA-aanhangers proberen de mars van Pegida te verstoren. © Leo van Raaij

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.