Deze 14 inwoners van Enschede hebben een lintje ontvangen

VIDEOENSCHEDE - In de Burgerzaal in het stadhuis van Enschede zijn vrijdagochtend veertien lintjes uitgereikt. Elf Enschedeërs zijn benoemd tot ‘Lid in de Orde van Oranje-Nassau’, drie zijn nu ‘Ridder in de Orde van Oranje-Nassau'. De Enschedeërs kregen de onderscheidingen opgespeld door burgemeester Onno van Veldhuizen. Onder de foto een overzicht van alle gedecoreerden. 

Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Jan Bijvank (lid)

Verschillende bestuursfuncties bij Sportclub Enschede, vice-voorzitter Sportadviesraad en voorzitter Stichting Walking Football Twente Euregio.

Anita Boer-Borgerink (lid)

Bestuursfuncties bij De Zonnebloem, waarvan ruim 10 jaar voorzitter Zonnebloem Enschede afdeling Velve/Lindenhof, Wooldrik. Verder verantwoordelijk voor de Zonnebloem vakanties (Hoofd Vakanties).

Janny Buteröwe-Jonkers (lid)

Oprichter van dansgroep Marimba. Geven van dansles, dansdemonstaties en verzorgen van dansavonden met name voor (alleenstaande) senioren. Hand- en spandiensten voor speeltuin De Wester.

Herman de Groot (lid)

Voorzitter, secretaris en vrijwilliger bij boerendansgroep De Schaddenrieders, bestuurslid van de Stichting Enschedese Dansgroepen en steward bij FC Twente.

Klaas Hessels (lid)

Verschillende functies voor Oecumenische Geloofsgemeenschap Helmerhoek. Organisator jaarlijkse Kerkbalans in Helmerhoek, Kerkrentmeester bij Protestants Enschede. Verder betrokken (geweest) bij City Pastoraat, Stichting Open Ouderenwerk Boekelo en vrijwilliger bij Alifa Welzijn Ouderen.

Gerard Hopster (ridder)

Ambassadeur van de korfbalsport en staat symbool voor deze sport in de regio. Heeft hiermee een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de korfbalsport in Enschede en omgeving. Scheidsrechter voor de Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV) en opleider/trainer van aankomende korfbalscheidsrechters. Is 39 jaar betrokken geweest bij de Enschedese Schoolkorfbalcommissie. Oprichter korfbalvereniging Wesselerbrink 1968) later DOS-WK.

Truus Huiskamp (lid)

Vrijwilliger geweest bij West Indië school, was begeleider bij het meisjesvoetbal voetbalvereniging Rigtersbleek en is nu vrijwilliger bij zorgorganisatie Liberein en Stichting 55+.

Ineke Kromhof-Gunneman (lid)

Bestuurslid en penningmeester bij Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer (NOJG). Sinds 2018 voorzitter van de regio Overijssel. Verder actief bij Landschapsfonds Enschede, toneelvereniging De Vriendschap, de Vriendstichting van Livio, Stichting Vrouwen van Nu.

Thea Kuiper-Morsink (lid)

Vrijwilliger bij De Zonnebloem afdeling Losser/Overdinkel, jarenlang bestuurslid ‘bezoekwerk’ geweest. Voor de regio Enschede begeleidt ze gasten tijdens de Zonnebloemvakanties. Daarnaast begeleidt en verzorgt ze vele dagtochten, bus- en boottochten. Ook vrijwilliger Leonardus Hospice Twente.

Gerrit van Os (lid)

Secretaris Boerendansgroep De Schaddenrieders, ambassadeur voor de Twentse taal en tradities. Betrokken bij radio-omroep De Posthoorn van zorgcentrum de Posten. Lid en secretaris van humanitaire vereniging Independent Order of Odd Fellows grenslandloge no 67. Bestuurslid van de Reuma Patiënten Zwemvereniging en actief bij De Zonnebloem.

Johan Reekers (ridder)

Heeft Nederland negen keer vertegenwoordigd op de Paralympics. Won met het Nederlands zitvolleybalteam twee keer goud (1980 en 1984) en één keer zilver (1992). Tijdens de Paralympics In Athene (2004) veroverde hij tijdens de wegwedstrijd de bronzen plak. De laatste keer dat hij Nederland heeft vertegenwoordigd was bij de Paralympics in Rio 2016. Daarnaast veel prestaties op NK’s, EK’s en WK’s. Eerst actief in het Nederlands zitvolleybalteam, nu actief als handbiker. Is verder peningmeester Stichting Sport4Every1 en ambassadeur van de minder-validesport.

Jos Schmit (ridder)

Heeft groot aandeel gehad in twee langlopende historische projecten in Overijssel, die van landelijke en regionale waarde zijn. Betrokken bij de Stichting Kadastrale Atlas Overijssel, met het digitaliseren van 1569 kadastrale kaarten en zo’n 265.000 percelen. In kaart brengen van ruim 400 eeuwenoude Twentse Hofhorige Erven.

Klaas Zwiep (lid) en Ineke Zwiep-Bies (lid)

Jarenlang actief bij Sportvereniging voor Gehandicapten De Tubanten in diverse functies. Het echtpaar Zwiep is het boegbeeld van De Tubanten.  1Twente sprak met het echtpaar Zwiep, beluister het interview hieronder: 

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.