Piepschuim kan in de toekomst misschien wel ter plaatse worden verwerkt, dankzij een slim idee uit Twente. Daardoor is minder vervoer nodig en kan de CO2-uitstoot worden beperkt.
Volledig scherm
Piepschuim kan in de toekomst misschien wel ter plaatse worden verwerkt, dankzij een slim idee uit Twente. Daardoor is minder vervoer nodig en kan de CO2-uitstoot worden beperkt. © Nico Schouten

Deze twee slimme ideeën uit Twente leveren 7 bedrijven samen miljoenen op

ENSCHEDE - Piepschuim recyclen door het ter plekke te verwerken. En een van gerecycled plastic gemaakte tray waarin je bomen en struiken teelt. Het zijn twee projecten van Twentse bedrijven waarmee de CO2-uitstoot kan worden teruggedrongen. En dat levert ze miljoenen aan subsidies op. 

Binnen de twee projecten wordt door zeven bedrijven en kennisinstellingen samengewerkt aan een duurzame(re) toekomst. 

Piepschuim recyclen

In het project ‘CO2-reductie en Energiebesparing in de waardeketen, door EPS upcycling’ wordt piepschuim gerecycled, door het ter plaatse te verwerken. Daarna wordt in een machine broomhoudend materiaal en styreen teruggewonnen. 

Doel is om deze ‘verwerkingslijn’ te bouwen en te testen. Als alles blijkt te werken, hoeft er minder volume te worden vervoerd. Daardoor is minder transport nodig, waarmee de CO2-uitstoot en fijnstofuitstoot fors minder zullen zijn dan voorheen.

Het consortium dat hieraan werkt bestaat uit Pureps B.V. uit Haaksbergen, Bouman Industries B.V. uit Almelo, Universiteit Twente in Enschede en Sekisui Plastics Europe B.V. uit Almelo. Zij ontvangen een subsidiebedrag van 950.195 euro. De totale kosten bedragen 2.028.040 euro.

Herbruikbare plantentray

Bij het project ‘Retray’ wordt een tray ontwikkeld die gebruikt kan worden voor bomen- en struikenteelt. De tray wordt gemaakt van gerecycleerd plastic en heeft een verwachte levensduur van vijftien jaar. 

Normaal gesproken worden stekken van planten en bomen in plastic potten gekweekt en dat is belastend voor het milieu. Een tray die vijftien jaar meegaat, is een stuk minder schadelijk. 

De herbruikbare plantentray zal, vergeleken met de huidige methode, zeker 90 procent minder CO2-uitstoot veroorzaken. M-Plastics B.V. uit Almelo, Maku Products B.V. uit Beuningen (Ov.) en Vromans Kwekerijen B.V. uit Biest-Houtakker (Noord-Brabant) werken aan de tray. Zij ontvangen een subsidiebedrag van 466.423 euro, terwijl de totale kosten bij dit project  932.845 bedragen.

De genoemde bedrijven ontvangen samen dus ruim 1,4 miljoen euro. Dat bedrag is afkomstig uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.