Volledig scherm
© Enschede

Didgeridoo laat Twente swingen

ENSCHEDE - Het swingt in Twente zelden zo als gistermiddag op het landgoed Algoed tussen Hengelo en Enschede. De landelijk bekende didgeridoospeler Rasta Robert blaast een stuwend ritme over een doordringende grondtoon heen en twee andere liefhebbers improviseren met hem mee.

Ze zitten relaxed op kussen, de klanken worden nog eens elektronisch versterkt. Zowel buiten als in de boerderij op dit landgoed had gisteren voor de tweede keer in successie een didgeridootreffen plaats, georganiseerd door de Twentse viermansgroep Djiddo. Wie wil, gaat zitten spelen, wie het nog niet kan, volgt een workshop.

Onder de bezoekers zijn Harry en Annie Nieuwenhuis uit Hengelo. Hij, van oorsprong een midwinterhoornblazer, bespeelt de didgeridoo. Hij heeft er een van glas bij zich, door een kunstenaar gemaakt die ooit een demonstratie gaf bij de manifestatie 'Glasrijk Tubbergen'. Omstanders zijn verrast dat het instrument van dit koude materiaal toch zo'n diep en warm geluid maakt.

Bij een standje met vreemdsoortige didgeridoo's - bijvoorbeeld met de mondopening aan de zijkant zoals een dwarsfluit, bijvoorbeeld opgevouwen in een houten kistje, bijvoorbeeld een holle buis die zowel als didge als als midwinterhoorn is te bespelen - probeert Nieuwenhuis de een na de ander. "Alles waarop je kunt blazen vind ik goed", zegt hij.

Organisator Erik Olde Scholtenhuis van Djiddo denkt daar iets anders over. Hij is een purist, die zweert bij het karakter van de traditionele didgeridoo uit eucalyptushout. Die hogere geluiden hoeven voor hem niet. Een muzikant gebruikte zelfs een lantaarnpaal, maar voor Olde Scholtenhuis hoeft dat allemaal niet.

Djiddo is 'tevreden en trots' over het evenement dat volgens Olde Scholtenhuis de eerste editie heeft overtroffen. "We hebben voor de workshop zeven stoelen neergezet, maar hebben nu al twee keer groepen van 25 les gegeven", vertelt hij. Veel mensen vragen waar ze verder les kunnen krijgen. "Stuur maar een mailtje naar ons", zegt Olde Scholtenhuis. "Dan organiseren we nog wat workshops. De belangstelling voor het instrument neemt toe. We hebben al samengespeeld met de slagwerkgroep van harmonieorkest Excelsior en een didgeridoospeler trad samen op met dj Tiësto op een dancefeest."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.